Infofinanciar > Info > Cod galben de ploi și vijelii! Ciclonul care a devastat Europa ajunge și în România
Info

Cod galben de ploi și vijelii! Ciclonul care a devastat Europa ajunge și în România

cod-portocaliu-galben-ploi-torentiale
Sursa foto: Arhiva companiei

Ciclonul care a devastat Europa ajunge și în România. Jumătate din țară se află sunt Cod galben de vreme rea și au fost emise atenționări hidrologice.

În Germania și Serbia a fost emis Cod roșu de furturi severe. Iar în Italia, Polonia sau Croația a fost Cod portocaliu de vreme rea.

Acest ciclon va ajunge și în România și va fi prezent până vineri seară, în partea de vest a țării.

Cum va fi vremea în perioada următoare

Directorul ANM, Elena Mateescu a clarificat ce se va întâmpla cu vremea în perioada ce va urma.

”Am prelungit avertizarea meteorologică de cod galben. Până mâine dimineață, la ora 10:00, vizează jumătatea vestică a țării. Acolo unde fenomenele de instabilitate meteorologică accentuată vor continua și vor fi caracterizate prin averse torențiale, intensificări ale vântului, izolat căderi de grindină. Iar pe intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă pot depăși 25-35 l/mp, izolat peste 40-50 l/mp.

Fenomene de instabilitate vor fi de interes până sâmbătă. Pentru că în partea de vest, sud-vest a țării, și mâine, și vineri, vom consemna în continuare averse torențiale însoțite de descărcări electrice și condiții de grindină.

Vestea bună, din punct de vedere termic, rămânem pe un fond de vreme caldă, mai ales în partea de sud-est și est a țării, următoarele zile, și la acest sfârșit de săptămână, cu 30 de grade Celsius. În timp ce în zonele unde ploile vor fi prezente, temperaturile se vor apropia de pragul de vară, 24…25° C” a transmis directorul ANM.

Cod galben de ploi și vijelii

Meteorologii ANM au emis un Cod galben de ploi și vijelii. Acesta a intrat astăzi în vigoare și va fi valabil până joi, la ora 10:00. Mare parte din țară este vizată.

În Oltenia, Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și al Munteniei se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică semnificativă. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de vânt și izolat va fi grindină.

În perioade scurte de timp se vor acumula cantități de apă de 25…35 l/mp și izolat vor depăși 40…50 l/mp.

Codul galben va afecta județele Bihor, Sălaj, Cluj, Arad, Alba, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Argeș, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Dâmbovița.

Specialiștii spun, de asemenea, că astfel de manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în alte zone din țară, doar că pe arii mai restrânse, potrivit Antena3 CNN.