Infofinanciar > Info > CNAIR dezvăluie: Cerealele ucrainene nu au fost cântărite la intrarea în țară
Info

CNAIR dezvăluie: Cerealele ucrainene nu au fost cântărite la intrarea în țară

cereale ucraina (sursă foto: capital.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a dezvăluit că, în Vama Siret, cântărirea mărfurilor care intrau în țară nu a mai fost făcută din 2022. Acestea includ și cerealele ucrainene care au tranzitat România începând de acum doi ani.

Potrivit lui Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), din 2022 nu s-a mai făcut cântărirea mărfurilor care intrau în țară prin Vama Siret. Prin acest punct de frontieră au intrat și cerealele ucrainene, însă nu se cunoaște cantitatealor reală.

„Acest cântar este achiziționat încă din 2022. N-am putut să-l montăm deoarece în zona vămii, Poliția Vamală a avut lucrări de modernizare. Acum s-au finalizat lucrările. Îl calibrăm și îl punem în funcțiune. În acest moment există cântar pe ieșire. Și va exista din data de 19 februarie și cântar pe intrare.”, a declara Șerbănescu în cadrul unei recente intervenții televizate.

Conform sursei citate, de luni, când cântarul a fost dat în folosință, există riscul incidente la graniță cu șoferii ucraineni. „Suntem curioși cum se va desfășura prima săptămână. Mizăm inclusiv pe sprijinul Jandarmeriei Române în cazul în care sunt șoferi nemulțumiți că sunt descoperiți cu supratonaj.”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al CNAIR, citat de stiripesurse.

Câte cereale ucrainene au intrat în România

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Vamală Română (AVR), anul trecut, în perioada 2 mai – 31 decembrie, au tranzitat România circa 988.152 tone de grâu. La acestea se adaugă şi 18.286 tone de porumb. Conform sursei citate, au fost efectuate peste 14.500 de operaţiuni transport având ca ţară de expediţie Ucraina.

Din cantitățile intrate, au fost puse fost puse în liberă circulaţie 99.094 de tone de cereale ucrainene. Cantităţile au fost importate în conformitate cu exceptările prevăzute de Regulamentul de punere în aplicare 2023/903 al Comisiei Europene.

Potrivit AVR, în intervalul 1 ianuarie – 15 februarie 2024, alte 441.401 tone de grâu au tranzitat România venite din Ucraina. La acestea s-au adăugat și 300.994 tone de porumb. Numărul operațiunilor de transport derulate de la începutul anului a fost de peste 2.100.

De la 1 ianuarie 2024 nu au fost efectuate operaţiuni de punere în liberă circulaţie de cereale de origine ucraineană.

De când se aplică interdicițiile

Conform AVR, din 2 mai 2023, la nivelul României au fost instituite măsuri restrictive privind anumite produse originare din Ucraina. Reprezentanţii AVR au declarat că „acordă permanent o atenţie sporită traficului de mărfuri de la frontierele cu Ucraina“.

În prezent, importurile de cereale ucrainene reprezintă una din principalele nemmulțumiri ale agricultorilor care protestează în capitalele europene și la Bruxelles. Marți, fermierii polonezi au blocat marți granița cu Ucraina pentru a protesta împotriva importurilor de cereale ucrainene. Protestatarii au deschis vagoanele cu cereale ucrainene și le-au vărsat pe șine.

Kievul susține însă că exporturile sale agricole prin Europa de Est nu au afectat piețele statelor membre.