Infofinanciar > Info > Ciucă încearcă să le forțeze mâna profesorilor: „Majorările salariale sunt în noua grilă de salarizare”
Info

Ciucă încearcă să le forțeze mâna profesorilor: „Majorările salariale sunt în noua grilă de salarizare”

grevă profesori (sursă foto: antena3.ro)
Sursă foto: antena3.ro

După ce a eșuat în mod repetat să găsească o soluție viabilă la solicitările profesorilor, premierul Ciucă încearcă să îi forțeze pe profesori să revină la ore. Protestatarii nu au însă de gând să cedeze, iar greva continuă și mâine.

Luni, de Ziua Învățătorului, premierul Nicolae Ciucă le-a transmis profesorilor că: „Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate în noua grilă de salarizare. Am deblocat posturile în educație, pentru a nu afecta calitatea actului de învățământ din cauza numărului insuficient de profesori”.

Profesorii sunt însă deciși să nu renunțe la proteste, greva generală continuând și mâine și intră astfel în cea de a treia săptămână consecutivă.

„Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase, schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3 milioane de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră”, se arată în comunicatul remis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ „Spiru Haret”.

„Marți va fi grevă!”

Liderii sindicatelor din învățământ sunt nemulțumiți de răspunsurile primite din partea Executivului.

„Guvernul nu și-a asumat nimic. Este clar că nu credem! În momentul de față, o notă de fundamentare poate fi mai credibilă decât o lege. Marți va fi grevă! Este voință exprimată de colegii noștri, până când vor hotărî tot colegii noștri să suspende această acțiune de protest. Mesajele care au fost transmise și nu de puține ori de către politicieni și de către Guvern nu făceau altceva decât să încerce să creeze o dezbinare între noi, părinți și elevi. Lucru care nu este de acceptat, în fond. Și la urma urmei, lucrurile pentru care noi ne batem, în momentul de față, nu sunt legate strict numai de salarizare, sunt legate de finanțare a sistemului de învățământ”, a președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Potrivit acestuia, peste șase luni, va trebui propusă o lege a bugetului de stat, iar prin noul pachet legislativ trebuie să se asigure finanțare de 15% din bugetul general consolidat. Liderul sindical susține că Parlamentul nu are de gând să pună în aplicare articolul respectiv.

În acest context, „Reacția colegilor rămâne o reacție de nemulțumire. Ei și-au exprimat-o foarte clar. Eu nu pot susține altceva decât ceea ce își doresc colegii mei”, a precizat Marius Nistor.

Se dorește reluarea negocierilor

Potrivit reprezentanților profesorilor, greva va continua până când Guvernul se va întoarce la masa negocierilor pentru a rezolva toate revendicările cadrelor didactice.

„Așteptăm totuși o abordare serioasă și cu simțul responsabilității a fiecărei revendicări. (…) Este evident că au căutat să ne păcălească dând această ordonanță cu iz de neconstituționalitate, ordonanță care probabil urma să fie abrogată imediat ce înceta conflictul de muncă. Eu cred că subestimează forța angajaților din învățământ, forța elevilor și a părinților împreună”, a declarat secretarul general al FSLI, Cornelia Popa Stavri, citat de Antena 3 CNN.