Info

Ciolacu s-a întâlnit cu primarul Chișinăului, Ion Ceban! Partidul acestuia, sancționat de SUA

ciolacu si ceban sursa defapt.ro
sursa defapt.ro

Președintele partidului democrat, Marcel Ciolacu, a avut o întâlnire cu primarul capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban, adversarul președintelui Maia Sandu. Întânirea a fost dezvăluită de Ceban, prin postarea unei fotografii pe Facebook cu acesta și ceilalți invitați. Aceștia au discutat problemele cu care se confruntă cele două țări, dar și proiectele la care o să participe România în Chișinău.

Ion Ceban a înființat de curând partidul Mișcarea Alternativă Națională, însă acesta se crede că ar fi fost ajutat de consilierii poitici apropiați guvernului rus. Departamentul Trezorerierei al Statelor Unite ale Americii a trimis un comunicat pe 26 octombrie, în care a susținut acest lucru.

Comunicatul trimis de SUA

„Sancțiunile impuse astăzi expun nu numai strategia ascunsă a Rusiei în Moldova, ci demonstrează și modul în care corupția subminează statul de drept”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, Brian E. Nelson în comunicatul de la 26 octombrie. „Operațiunile de influență ale Rusiei încearcă să exploateze punctele slabe din țările vizate pentru a le destabiliza din interior. Statele Unite continuă să sprijine eforturile Republicii Moldova de combatere a corupției și de contracarare a influenței rusești” .

Potrivit americanilor, Kremlinul încearcă din răsputeri să-și readucă un guvern pro-rus la conducerea Republicii Moldova. Rușii recunosc eșecurile în încercarea de a influența alegerile din Moldova din anii 2020 și 2021, pierdând sprijinul precedent pentru elita pro-rusă.  Igor Gudilin, tehnolog politic rus și ofițer FSB a „oferit sprijin pentru un grup politic de opoziție – Mișcarea Alternativa Națională”. Acesta fusese cel care îl consiliase în trecut pe fostul președinte Igor Dodon și a partidului său, Partidul Socialiștilor, o mișcare pro-rusă.

Nu doar atât, dar implicarea lui Ion Ceban în partidul comunist și cel socialist din trecutul Moldovei a pus semne de întrebare în legătură cu înfințarea noului său partid. Totuși, acesta a recunoscut public în urmă cu o lună ca Rusia reprezintă un stat agresor: „Condamn acest război, condamn această agresiune și nu consider un lucru normal. Agresorul este Rusia. Eu nu o dată am spus de aceste lucruri”, a declarat primarul în cadrul forumului „MOLDOVA YOUTH FORUM”, citează G4media.

Întânirea lui Ciolacu cu primarul Chișinăului

Ion Ceban a postat pe Facebook o poză cu Marcel Ciolacu și alți doi politicieni, cu următorul mesaj: „Astăzi la Primăria Chișinău am avut o întrevedere cu Marcel CIOLACU, Președintele Camerei Deputaților din România și Preşedintele Partidului Social Democrat, care se află într-o vizită la Chișinău.

Am discutat despre problemele actuale cu care ne confruntăm, dar și despre proiectele pe care le desfășurăm în Chișinău împreună cu România. Am primit asigurări că în continuare Chișinăul și locuitorii vor fi susținuți și vom realiza proiecte în comun. Am mulțumit pentru suport și pentru colaborarea frumoasă pe care o avem”.