Infofinanciar > Info > Ciolacu are vești bune pentru pensionari. Guvernul a mai aprobat o finanțare din PNRR
Info

Ciolacu are vești bune pentru pensionari. Guvernul a mai aprobat o finanțare din PNRR

Marcel Ciolacu premierul României (sursă foto: Adevărul)
Sursa foto: Arhiva companiei

Guvernul Ciolacu manifestă o atenție deosebită pentru pensionari. Astfel, după indexarea din ianuarie și majorarea pensiilor din septembrie, premierul a venit recent cu o nouă veste bună pentru seniori.

Începând din toamna trecută, de când a fost aprobată noua Lege a pensiilor, Guvernul Ciolacu vine constant cu noi vești bune pentru pensionari.

Cel mai recent anunț în acest sens a fost făcut chiar de către premierul Marcel Ciolacu, joi. „Avem o veste bună și pentru pensionari. Introducem un nou sistem informatic performant la Casa Națională de Pensii Publice, complet integrat. Este o investiție de peste 130 de milioane de lei din PNRR. Astfel, vom elimina, de exemplu, cozile la biletele de tratament”, a anunţat prim-ministrul.

Avantaje pentru pensionari

Finanţarea noului sistem informatic al Casei Naţionale de Pensii Publice, după cum a anunțat premierul Ciolacu, vine cu beneficii directe pentru pensionari. Astfel, aceștia vor putea obţine cuponul de pensie în format electronic. De asemenea, vor avea acces mult mai rapid la date despre pensie, talonul de pensie şi bilete de tratament.

Un alt avantaj pentru pensionari va fi acela că vor putea să își completeze documentele direct online. Totodată, vor putea și să facă simulări ale datelor personale privitoare la pensie. De asemenea, platforma informatică va integra și sisteme de analiză și predicții.

Valoarea totală a proiectului de modernizare are o valoare de 131.282.000 lei. Finanţarea noului sistem informatic al CNPP, aprobată de Guvern, va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile prin intermediul PNRR.

Potrivit anunțului Ministerului Muncii, actualul sistem informatic al CNPP va fi modernizat din punct de vedere arhitectural și tehnologic. Noul sistem va include componente funcționale avansate. Acestea sunt necesare pentru a asigura capacitatea de a susține procesul de reformă și de recalculare a pensiilor publice.

Sistemul informatic din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice va fi complet integrat. Astfel, acesta va asigura aplicarea coerentă și unitară a reglementărilor legale din domeniul sistemului public de pensii și al asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Ce facilități vor fi disponibile

Conform Ministerului Muncii, noul sistem informatic al Casei Naționale de Pensii Publice va include mai multe componente. Acestea vor funcționa în mod integrat și centralizat și vor oferi pensionarilor acces la:

– Portal pentru comunicarea cu cetățenii. Acesta va furniza, pe lângă serviciile actuale, și un nou set de funcționalități.

– Serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament.

– Servicii electronice în zona de înregistrare a contribuabililor.

– Servicii electronice în domeniul accidentelor de muncă și al bolilor profesionale.

– Aplicația „e-Talon”. Noua funcționalitate va genera automat cuponul lunar de pensie în format electronic și tipărit. Serviciul va fi disponibil pentru toți pensionarii aflați în plată.

Totodată, sistemul pentru relația cu cetățenii va avea un spațiu privat pentru fiecare utilizator înregistrat. Prin accesarea acestuia vor fi disponibile toate datele personale gestionate de CNPP, indiferent de sursa lor. Spațiul privat va fi utilizat și pentru transmiterea tuturor comunicărilor CNPP în format electronic, conform antena3.