Infofinanciar > Info > Ciolacu anunță că 14.000 de posturi se vor debloca în sistemul medical! Care au fost concluziile discuțiilor cu sindicatul Sanitas
Info

Ciolacu anunță că 14.000 de posturi se vor debloca în sistemul medical! Care au fost concluziile discuțiilor cu sindicatul Sanitas

discuții Sanitas Sursă foto Facebook - Guvernul României
Sursă foto: Facebook - Guvernul României

Guvernul român a anunțat pe data de 30 mai, că ar urma să fie deblocate 14.000 de posturi din sistemul medical. Aceasta decizie a fost luată în urma întâlnirii cu reprezentanții Uniunii Sindicale Santias.  

În plus, Sanitas a primit noi asigurări conform cărora legea salarizării va include o refacere a ierarhizării de personal și eliminarea inechităților existente în sistem în acest moment. 

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au dialogat cu reprezentanții Uniunii Sindicale Santias, pe tema priorităților de finanțare din sistemul medical la Palatul Victoria.  

A fost vizat un nou sistem de salarizare 

„Aşa cum am spus, am stopat orice negociere politică până la rezolvarea problemelor sociale din ţară. Astăzi am avut o discuţie foarte aplicată cu reprezentanţii sindicatelor din Sănătate, alături de ministrul Alexandru Rafila. Angajaţii din sistemul sanitar sunt cei care au stat în prima linie a luptei cu pandemia, în timp ce alţii fumau şi beau în Guvern. 

De aceea, respectul faţă de ei trebuie tradus şi prin fapte concrete. Am convenit astăzi să le răspundem majorităţii solicitărilor. Toate salariile din sistem vor fi aduse la grila convenită prin legea salarizării unitare. Posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate. Voucherele de vacanţă vor fi acordate pentru toţi angajaţii din sistem. Iar viitoarea lege a salarizării va rezolva toate inechităţile actuale”, a scris Marcel Ciolacu, marţi pe Facebook. 

„Este un prim pas în direcţia corectă. Sunt hotărât să continuăm acelaşi tip de dialog, cu soluţiile pe masă, în zilele viitoare şi cu liderii sindicali din educaţie, transporturi şi poliţie. Împreună, sunt convins că vom reuşi să oferim rezolvări coerente care să răspundă cât mai eficient nemulţumirilor manifestate acum în societate”, a completat Ciolacu. 

Este necesară o gestionare mai bună a situației concediilor medicale 

În cadrul dialogului purtat de oficiali cu reprezentanții Uniunii Sindicale Santias s-a convenit că este necesară o mult mai bună gestionare a situației concediilor medicale pentru angajații din sănătate. 

„Dialogul va continua pentru implementarea soluțiilor necesare pentru a îmbunătăți situația serviciilor oferite de sistemul medical din România. 

La întâlnire au mai participat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu și consilierul onorific al premierului, doctorul Nelu Tătaru”, au transmis reprezentanții Guvernului într-o postare pe Facebook. 

În plus, oficialii au transmis că „vor fi alocate finanțările necesare pentru a completa plata voucherelor de vacanță pentru toți angajații din sistem. 

Pentru acoperirea integrală a majorărilor salariale din sistemul medical, Guvernul va adopta actul normativ prin care se va majora prin aducerea la același nivel maxim a tuturor angajaților care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, inclusiv personalul din categoria asistenței sociale”, potrivit Antena 3.