Infofinanciar > Info > Cine are dreptul să dea de permis fără să facă școala de șoferi?
Info

Cine are dreptul să dea de permis fără să facă școala de șoferi?

un barbat cumpara o masina second hand
Sursa foto dreamstime.com

Începând cu 13 august, o anumită categorie de cetățeni români va avea posibilitatea să susțină examenul pentru obținerea permisului de conducere fără a fi obligată să facă școala de șoferi. Conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Afacerilor Interne, indivizii care au deținut un permis de conducere emis de o altă țară și care nu poate fi înlocuit cu un permis românesc vor avea posibilitatea să se înregistreze pentru examenul de conducere fără a fi necesar să urmeze o școală de șoferi.

Înainte, în conformitate cu reglementările anterioare, acești indivizi erau obligați să finalizeze o școală de conducere pentru a putea obține un permis de conducere în România.

Cine va avea posibilitatea dea examen de conducere fără să facă școala de șoferi

Astăzi,  29 august, intră în vigoare noile propuneri ale Ministerului Afacerilor Interne referitoare la schimbările în condițiile de restituire a permiselor de conducere reținute și de obținere a permiselor de conducere românești pentru șoferii care dețin permise eliberate de alte țări.

Ordonanța nr. 29/2023 a fost adoptată în ședința de Guvern de joi, 10 august, și aduce modificări Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, la inițiativa specialiștilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Conform noilor reglementări, cetățenii care dețin permise de conducere emise de alte state, dar care nu pot fi schimbate cu un permis românesc, vor putea să se înregistreze pentru examenul de obținere a permisului românesc fără a fi necesar să urmeze o școală de șoferi, așa cum era prevăzut în legislația anterioară.

Începând cu aplicarea noilor prevederi, odată cu obținerea permisului de conducere românesc, persoanele care dețin permise de conducere emise în străinătate vor trebui să returneze permisul original autorităților din țara emitentă prin intermediul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.

Noua lege permite restituirea permisului de conducere reținut pentru prezența substanțelor psihoactive în organism

Această acțiune se desfășoară cu o notificare că un nou permis de conducere a fost obținut în România. În plus, noile modificări legale introduc o facilitate prin care persoanele fără reședință sau domiciliu în România au posibilitatea să înmatriculeze temporar un vehicul cu intenția de a-l înregistra ulterior într-o altă țară.

Acest drept a fost extins de la cetățenii cu reședința sau domiciliul în România, întrucât până înainte de aprobarea Ordonanței de Guvern nr. 29/2023, doar aceștia erau eligibili pentru această opțiune.

Aceste schimbări au fost instituite în urma adoptării Ordonanței nr. 29/2023 în ședința de Guvern din 10 august, în contextul unor propuneri și analize realizate de specialiștii Ministerului Afacerilor Interne, care au dus la ajustarea legislației în domeniul circulației pe drumurile publice.

,,O altă modificare importantă prevăzută de OG nr. 23/2023 este introducerea posibilității restituirii permisului de conducere – reținut ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenței unor substanțe din categoria celor psihoactive, în baza rezultatului analizei mostrelor biologice (probe de sânge) realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența din organism a substanțelor psihoactive.  Până acum restituirea se putea face doar în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale”, se arată în comunicatul MAI, conform realitatea.net.