Infofinanciar > Lumea la zi > Christmas is all around. 10 tradiții unice de Crăciun din lume
Lumea la zi

Christmas is all around. 10 tradiții unice de Crăciun din lume

Crăciun Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

În România avem multe tradiții de Crăciun încercate și adevărate. Printre acestea se află împodobirea bradului de Crăciun, coacerea prăjiturilor de sărbători și deschiderea cadourilor de Crăciun. Unele tradiții mai moderne includ vizionarea de filme de Crăciun. Dar unele dintre modurile în care este sărbătorit Crăciunul în întreaga lume v-ar putea surprinde.

Odată ce veți afla ce se întâmplă în alte țări, s-ar putea chiar să doriți să introduceți unele dintre aceste tradiții în propria casă. Iar de altele, poate că veți dori să treceți peste! Ce zici să te trezești cu cartofi putreziți lăsați în pantofi de un Moș Crăciun supărat? Sau de a mânca Kentucky Fried Chicken la cina de Crăciun? Acestea sunt tradiții reale de Crăciun în întreaga lume.

De la Crăciunul pe plajă cu fructe de mare proaspete în Noua Zeelandă, la terciul fierbinte care ține familiile la căldură în timpul iernii reci din Finlanda, veți descoperi cât de diferite sunt aceste tradiții la nivel mondial. Mai mult, credem că îți vei uimi familia în timpul petrecerii de Crăciun cu toate următoarele curiozități interesante despre Crăciun.

Un Crăciun mai…altfel

Suedia

Capra de Yule a fost un simbol suedez al Crăciunului. Acesta datează de la vechile festivaluri păgâne. Cu toate acestea, în 1966, tradiția a căpătat o nouă viață. Atunci, cineva a venit cu ideea de a face o capră de paie uriașă, numită acum Capra din Gävle. Potrivit site-ului oficial, capra are o înălțime de peste 42 de metri, o lățime de 23 de metri și cântărește 3,6 tone. În fiecare an, capra masivă este construită în același loc. Fanii pot urmări chiar și o transmit în direct din prima duminică a Adventului până după Anul Nou, când este demontată.

Japonia

Deși Crăciunul nu este o sărbătoare națională în Japonia. Se estimează că un procent din populație este creștină, potrivit Smithsonian Magazine. Cetățenii găsesc totuși un mod interesant și delicios de a sărbători. În loc să se adune în jurul mesei pentru o cină cu curcan, familiile se îndreaptă spre localul Kentucky Fried Chicken sau pe scurt KFC. Tradiția a început în 1974. Atunci a apărut o campanie de marketing de mare succes numită „Kurisumasu ni wa kentakkii!” sau „Kentucky de Crăciun!”. Lanțul de fast-food și-a păstrat popularitatea de Crăciun. În acest fel, i-a determinat pe unii oameni să își comande cutiile cu luni de zile înainte sau să stea la cozi de două ore pentru a primi mâncarea „bună de te lingi pe degete”.

Crăciun în Japonia Sursa foto dreamstime.com

Crăciun în Japonia, Sursa foto dreamstime.com

Finlanda

În dimineața de Crăciun, familiile finlandeze mănâncă în mod tradițional un terci de orez și lapte, acoperit cu scorțișoară, lapte sau unt. Cel care găsește migdala pusă în interiorul uneia dintre budinci „câștigă”. Totuși, unele familii trișează și ascund câteva migdale pentru ca copiii să nu se supere. La sfârșitul zilei, se obișnuiește să se încălzească împreună într-o saună.

Un Crăciun nordic

Danemarca

Înainte de venirea creștinismului la danezi, ziua de Crăciun era o sărbătoare a zilelor mai luminoase, jól. Aceasta avea loc chiar înainte de solstițiul de iarnă. Astăzi, casele sunt decorate cu personaje superstițioase numite nisser. Despre acestea se crede că oferă protecție. În seara zilei de 24 decembrie, familiile daneze plasează bradul de Crăciun în mijlocul camerei și dansează în jurul acestuia în timp ce cântă colinde.

Irlanda

Irlandezii lasă peste noapte o lumânare roșie înaltă la fereastra din fața casei. Acesta este un simbol primitor de căldură și adăpost pentru perioada sărbătorilor. Mâncarea tradițională de Crăciun în Irlanda include adesea friptură de gâscă făcută în casă, legume, afine și cartofi.

Polonia

În Ajunul Crăciunului în Polonia, multe familii împart oplatek (o napolitană religioasă nedospită), fiecare persoană rupând o bucată în timp ce își urează Crăciun fericit. Este posibil ca cina să nu înceapă până când prima stea nu apare pe cerul nopții și, în mod tradițional, se lasă un tacâm în plus la masă în cazul în care cineva apare neinvitat.

De prin lume adunate

Austria

Țările alpine precum Austria au o legendă conform căreia o creatură asemănătoare diavolului, numită Krampus, se alătură festivităților de Sfântul Nicolae pe 6 decembrie. Copiilor li se cere o listă cu faptele lor bune și rele: Copiii buni sunt răsplătiți cu dulciuri, mere și nuci, iar copiii răi se tem de ceea ce ar putea aduce Krampus în dimineața de Crăciun.

Africa de Sud

În timp ce tradițiile din Africa de Sud variază în funcție de regiune și de cultură, majoritatea familiilor se reunesc de sărbătoare pentru a găti la grătar, numit braaing. Fripturile marinate și cârnații boerewors servesc drept fel principal, urmat de un desert obișnuit de budincă de malva (foto) servită cu o cremă. Bradul tradițional de Crăciun din brad este decorat cu o varietate de ornamente africane incluse, împodobite manual.

Pom de Crăciun decorat în Africa de Sud Sursa foto dreamstime.com

Pom de Crăciun decorat în Africa de Sud Sursa foto dreamstime.com

Ucraina

Creștinii ortodocși reprezintă aproape 49 la sută din populația Ucrainei; aceștia sărbătoresc ziua de Crăciun, pe 7 ianuarie, îmbrăcându-se în haine tradiționale și mergând prin oraș cântând colinde. Un fel de mâncare numit kutya, făcut din grâu fiert amestecat cu miere, semințe de mac măcinate și, uneori, nuci, este un deliciu popular în Ajunul Crăciunului. Unele familii aruncă o lingură de kutya în tavan: Dacă se lipește, va fi o recoltă bună în noul an.

Elveția

Calendar advent Elveția Sursa foto dreamstime.com

Calendar advent Elveția Sursa foto dreamstime.com

Familiile elvețiene își confecționează propriile calendare de advent pentru perioada sărbătorilor. Aceste calendare sunt fie dăruite copiilor ca surpriză, fie realizate împreună ca activitate distractivă. Punga din fiecare zi dezvăluie o nouă surpriză sau un nou tratament, cu cel mai mare cadou în Ajunul Crăciunului, conform countryliving.com.