Infofinanciar > Info > Chiriile în România au crescut cu 2% în martie! Care e cel mai scump oraș
Info

Chiriile în România au crescut cu 2% în martie! Care e cel mai scump oraș

Chiriile în România au crescut cu 2% în martie
Sursa foto: Arhiva companiei

Chiriile solicitate în luna martie 2024 au crescut cu 2% față de luna februarie 2024, în timp ce în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, martie 2023, au înregistrat o creștere semnificativă de 17%.

Cea mai accentuată creștere a prețurilor de închiriere de la un an la altul a fost înregistrată în Craiova, în cazul apartamentelor cu 3 camere, cu o creștere de 28%.

Chiriile în România au crescut cu 2% în martie

În ceea ce privește scăderea prețurilor, cea mai semnificativă diminuare s-a înregistrat tot în Craiova, la garsoniere, cu o scădere de 6%. În București, cea mai mică creștere a prețurilor de închiriere de la un an la altul a fost în sectorul 4, cu 10%, în timp ce cea mai mare creștere a fost în sectorul 2, cu 24%. Două orașe în care prețurile chiriilor au stagnat în luna martie față de februarie, la toate categoriile de locuințe, sunt Cluj-Napoca și Iași.

„În domeniul imobiliar din România asistăm la o sincronizare notabilă între două aspecte cheie: creșterea anuală a chiriilor cu 17% și progresul salarial similar înregistrat. De la 6831 lei în ianuarie 2023, la 7976 lei în ianuarie 2024, salariul mediu brut ilustrează o tendință concomitentă conform datelor Institutului Național de Statistică, respectiv o creștere de 17% de la un an la altul. Această concordanță subliniază faptul că majorarea salariilor este în pas cu evoluția prețurilor, fapt ce contribuie la menținerea accesibilității proprietăților”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Garsonierele au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă

Comparativ cu luna martie 2023, în luna martie 2024, prețurile medii pentru închiriere au înregistrat cele mai mari creșteri la categoria apartamentelor cu trei camere, înregistrând o majorare de 17%. Prețul mediu pentru închirierea acestor apartamente a fost de 752 de euro. Prețul mediu pentru apartamentele cu două camere în luna martie 2024 a fost de 550 de euro. Reprezintă o creștere de 16% față de martie 2023. Garsonierele au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă a prețului mediu de închiriere, cu 15%, ajungând la o valoare medie de 348 euro.

Sectorul 1 din București continuă să fie cel mai scump sector din capitală, cu prețuri medii de închiriere pentru apartamente de 760 euro, în timp ce sectorul 4 rămâne cel mai accesibil, cu prețuri medii de 449 euro. Astfel, cei care doresc să locuiască în sectorul 1 plătesc cu 69% mai mult decât cei din sectorul 4 al Bucureștiului.

Majorare cu 17  la categoria apartamentelor cu trei camere

Conform informațiilor furnizate de Storia, în luna martie a acestui an, sectorul 2 a înregistrat cea mai pronunțată creștere a prețurilor de închiriere față de aceeași perioadă din anul precedent, înregistrând o majorare de 24%. În urma sa, sectorul 6 a marcat o creștere de 23%, în timp ce sectorul 5 a consemnat o creștere de 19%. Pe de altă parte, cele mai mici creșteri au fost înregistrate în sectorul 4, cu o creștere de 10%, sectorul 1, cu o creștere de 16%, și sectorul 3, cu o creștere de 18%.

În ceea ce privește chiriile medii pentru garsoniere în luna martie 2024, acestea au variat între 319 euro (în sectorul 5) și 400 euro (în sectorul 1). În cazul apartamentelor cu două camere. Prețurile medii de închiriere au oscilat între 450 de euro (în sectorul 4) și 670 de euro (în sectorul 1). Pentru apartamentele cu trei camere, prețurile medii de închiriere au fost cuprinse între 550 de euro (în sectoarele 4 și 6) și 1000 de euro (în sectorul 1).

În alte orașe importante din țară, trendurile prețurilor de închiriere au fost diverse. Craiova a înregistrat cea mai semnificativă creștere anuală a prețurilor, cu o majorare de 28% pentru apartamentele cu trei camere. În Arad, s-a evidențiat cea mai mare creștere lunară, de 11%, la garsoniere. În schimb, cea mai accentuată scădere lunară s-a înregistrat în Craiova. La garsoniere, cu -6%. În Cluj-Napoca și Iași, prețurile medii de închiriere au stagnat în luna martie față de februarie. Pentru toate categoriile de apartamente. În luna martie 2024, prețurile medii de închiriere în diferite orașe din România au avut diverse evoluții.

Cluj

În Cluj-Napoca, prețurile au rămas stabile față de luna anterioară. Au înregistrat creșteri semnificative comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Garsonierele au avut o creștere de 9%. Apartamentele cu două camere de 10%. Cele cu trei camere de 17%.

Iași

În Iași, prețurile au rămas constante față de luna precedentă, dar au crescut în comparație cu anul anterior. Garsonierele au înregistrat o creștere de 7%.  Apartamentele cu două camere de 13%.

Brașov

În Brașov, prețurile pentru garsoniere au crescut cu 6% față de luna anterioară, iar comparativ cu anul precedent. Toate tipurile de locuințe au avut creșteri: garsonierele cu 17%, apartamentele cu două camere cu 13%. Cele cu trei camere au rămas constante.

Constanța

În Constanța, prețurile garsonierelor au stagnat față de luna anterioară, însă au crescut în comparație cu anul precedent cu 7%. Apartamentele cu două camere au avut o creștere de 11%. Iar cele cu trei camere de 9%.

Timișoara

În Timișoara, prețurile pentru garsoniere și apartamentele cu două camere au rămas constante, dar cele pentru apartamentele cu trei camere au crescut cu 2% față de luna precedentă. Comparativ cu anul anterior. Toate tipurile de locuințe au înregistrat creșteri: garsonierele cu 9%, apartamentele cu două camere cu 11%, iar cele cu trei camere cu 20%.

Sibiu

În Sibiu, prețurile au stagnat față de luna anterioară pentru garsoniere și apartamentele cu două camere, dar au scăzut ușor pentru cele cu trei camere. Comparativ cu anul anterior, toate tipurile de locuințe au înregistrat creșteri. Garsonierele cu 20%, apartamentele cu două camere cu 14%. Cele cu trei camere cu 20%.

Oradea

În Oradea, prețurile au crescut în martie 2024 față de luna precedentă, dar și în comparație cu anul anterior. Garsonierele au avut o creștere de 10%, apartamentele cu două camere de 5%. Cele cu trei camere au rămas constante.

Craiova

În Craiova, prețurile garsonierelor au scăzut față de luna anterioară. În timp ce cele pentru apartamentele cu două camere au stagnat și cele pentru cele cu trei camere au crescut cu 2%. Comparativ cu anul anterior, toate tipurile de locuințe au înregistrat creșteri: garsonierele cu 13%, apartamentele cu două camere cu 14%, iar cele cu trei camere cu 28%.

Arad

În Arad, prețurile au crescut în martie 2024 față de luna precedentă pentru toate tipurile de locuințe. Garsonierele au avut o creștere de 11%. Apartamentele cu două camere de 5%. Cele cu trei camere de 8%. Comparativ cu anul anterior, toate tipurile de locuințe au înregistrat creșteri. Garsonierele cu 25%, apartamentele cu două camere cu 14%, iar cele cu trei camere cu 18%, conform economedia.ro.