Infofinanciar > Lumea la zi > Wall Street Journal: China se plânge la OMC că e discriminată economic de SUA
Lumea la zi

Wall Street Journal: China se plânge la OMC că e discriminată economic de SUA

china sua (sursă foto: dreamstime)
Foto: facebook.com

Beijingul va utiliza mecanismul de soluționare a litigiilor din cadrul OMC pentru a contesta subvențiile pentru vehiculele electrice, a declarat marți Ministerul din China al Comerțului pe site-ul său.

Normele contestate impun ca vehiculele să folosească piese din anumite regiuni pentru a se califica pentru subvenții.  Ceea ce exclude produsele din China, printre alte țări, se arată în declarație.

Mai fără credit

Legea privind reducerea inflației, pe care președintele Biden a promulgat-o în august 2022, zice că cumpărătorii din SUA nu vor putea solicita un credit fiscal de 7.500 de dolari pentru vehicule nepoluante dacă achiziționează mașini care conțin componente de baterii provenite de la o „entitate străină îngrijorătoare”, începând din 2024.

Politica se va extinde la mineralele care intră în componenta bateriilor în 2025.

Măsura a fost considerată de către actorii din industrie ca o modalitate de a reduce rolul Chinei în lanțul industriei de vehicule electrice din SUA.

Definiția acoperă orice firmă cu sediul în China, inclusiv filialele companiilor americane. Dar și companiile din altă parte care sunt deținute în proporție de 25% sau mai mult de entități susținute de stat din China.

Normele se aplică, de asemenea, Iranului, Coreei de Nord și Rusiei.

Și se merge mai departe

Alte aranjamente care implică companii chineze, cum ar fi acordarea de licențe pentru tehnologie, ar putea fi permise în conformitate cu aceste norme.

Compania chineză Contemporary Amperex Technology, cu sediul în Ningde, cea mai mare producătoare de baterii pentru vehicule electrice, acordă deja licențe pentru tehnologia sa companiei Ford Motor, pentru a ajuta producătorul auto american să producă baterii pentru vehicule la o fabrică din Michigan.

În declarația sa, Ministerul Comerțului din China a afirmat că SUA a folosit pretextul protecției climei și a mediului pentru a pune în aplicare măsuri care încalcă normele OMC.

”China se opune cu fermitate acestei măsuri”, a declarat ministerul.

Luna trecută, Biden a ordonat Departamentului de Comerț al SUA să deschidă o investigație privind software-ul fabricat în străinătate. El a indicat tehnologia chineză ca fiind un potențial risc pentru securitatea națională. Ancheta ar putea duce la restricții privind utilizarea anumitor componente în automobilele din SUA.

În decembrie, The Wall Street Journal a raportat că administrația Biden ia în considerare o creștere a taxelor de import pentru vehiculele electrice chinezești, care sunt în prezent de 27,5%.

Ochii pe software

În 2023, China a devenit cel mai mare exportator de automobile din lume, depășind Japonia și Germania. Producătorul chinez de EV-uri BYD a depășit Tesla. El a devenit cel mai bine vândut producător de EV-uri 100% din lume.

În septembrie, Uniunea Europeană a lansat o investigație antisubvenție asupra producătorilor chinezi.  Acolo s-a subliniat impactul produselor chinezești cu prețuri scăzute.

În decembrie 2022, China a depus o plângere la OMC împotriva noilor norme americane privind semiconductorii, calificându-le drept protecționism comercial.

În aceeași lună, OMC a constatat că SUA au încălcat normele comerciale internaționale. SUA opera prin tarifele la importurile de oțel și aluminiu. De acestea s-au plâns China, Norvegia, Elveția și Turcia.

Majoritatea litigiilor persistă, însă, ani de zile fără a fi soluționate.