Infofinanciar > Lumea la zi > China, cu ochii pe relația dintre Coreea de Nord și Rusia. Care sunt temerile Beijingului
Lumea la zi

China, cu ochii pe relația dintre Coreea de Nord și Rusia. Care sunt temerile Beijingului

Rusia coreea de nord kim putin (sursă foto: Times of Israel)
Sursa foto: arhiva companiei

În timp ce președintele rus Vladimir Putin se plimba săptămâna trecută pe străzile aglomerate din Phenian într-un Mercedes-Benz de lux, alături de gazda sa nord-coreeană Kim Jong Un, cel mai important partener al celor doi autocrați privea de pe margine, la sute de kilometri distanță, în Beijing.

În urmă cu cinci ani, lui Xi Jinping i s-a oferit aceeași mașină decapotabilă cu Kim. Asta atunci când a devenit primul lider chinez care a vizitat Phenianul în ultimii 14 ani. La acea vreme, cei doi lideri au promis să consolideze legăturile și să aprofundeze cooperarea. Însă limbajul folosit a pălit în comparație cu noul parteneriat „revoluționar” încheiat de Kim și Putin.

Tratat între Coreea de Nord și Rusia

Într-un tratat amplu care acoperă cooperarea politică, comercială, de investiții și de securitate, Coreea de Nord și Rusia s-au angajat să utilizeze toate mijloacele disponibile pentru a oferi asistență militară imediată în cazul în care cealaltă parte este atacată.

Putin a declarat că Rusia și Coreea de Nord au ridicat legăturile la un „nou nivel”. Kim, la rândul său, a numit noua „alianță” un „moment decisiv” în relațiile bilaterale.

Noul pact de apărare istoric convenit de cele două regimuri înarmate nuclear a zguduit Statele Unite și aliații lor asiatici. Japonia și-a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la promisiunea lui Putin de a nu exclude cooperarea cu Phenianul în domeniul tehnologiei militare. Coreea de Sud a răspuns prin convocarea unei reuniuni de urgență privind securitatea națională. Și a declarat că va lua în considerare trimiterea de arme Ucrainei.

În schimb, reacția Chinei, principalul susținător politic și economic atât al Rusiei, cât și al Coreei de Nord, a fost foarte slabă. Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a refuzat să comenteze tratatul. L-a numit o chestiune bilaterală între Rusia și Coreea de Nord. Cu toate acestea, analiștii spun că, dincolo de reticența oficială, este probabil ca China să privească cu precauție.

China urmărește să controleze situația

Aprofundarea legăturilor dintre cei doi autocrați capricioși riscă să creeze noi incertitudini pentru Xi. Liderul are nevoie de pace și stabilitate în Asia de Nord-Est. Asta în timp ce se confruntă cu o serie de provocări interne. În special cu încetinirea economiei.

Beijingul este îngrijorat de faptul că asistența Moscovei pentru Phenian, în special în ceea ce privește tehnologia militară, ar permite și ar încuraja și mai mult regimul neregulat al lui Kim, care a accelerat drastic acumularea de arme nucleare și programe de rachete, a declarat Liu Dongshu, profesor asistent axat pe politica chineză la City University of Hong Kong.

„În ceea ce privește problema Coreei de Nord, China urmărește să controleze situația și să prevină escaladarea. Dar nu dorește nici ca Coreea de Nord să se prăbușească complet”. Acesta este un scenariu de care Beijingul se teme că ar permite Statelor Unite să își extindă controlul până la ușa sa, a declarat Liu.

Rusia, pe aceeași linie cu China

Anterior, Rusia a fost în mare parte aliniată Chinei în această privință. Însă nevoia disperată a acesteia de Coreea de Nord pentru a-și sprijini războiul în Ucraina riscă să submineze echilibrul delicat.

Rusia a primit mai mult de 10 000 de containere de transport maritim, echivalentul a 260 000 de tone metrice de muniții sau materiale legate de muniții, din Coreea de Nord începând din septembrie, conform unei declarații a SUA din februarie. Atât Rusia, cât și Coreea de Nord au respins afirmația.

Și în timp ce SUA a acuzat China că furnizează Rusiei bunuri cu dublă utilizare care susțin complexul industrial militar al națiunii beligerante, Beijingul s-a abținut de la a oferi asistență militară directă lui Putin. Și a evitat să sprijine programele nucleare și de rachete ale lui Kim.

„Dacă Putin oferă mai mult sprijin Coreei de Nord în domeniul nuclear, inclusiv asistență tehnică, va deveni mai dificil pentru China să controleze situația din Peninsula Coreeană”, a declarat Liu.

Un tratat mai vechi

Pactul de apărare reciprocă semnat de Kim și Putin amintește de un tratat încheiat în 1961 între Coreea de Nord și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Acest acord a fost înlocuit cu unul care oferea garanții de securitate mult mai slabe după prăbușirea Uniunii Sovietice. Dar tratatul de apărare reciprocă dintre Coreea de Nord și China, semnat tot în 1961, rămâne în vigoare după mai multe reînnoiri.

Tratatul sino-coreean de prietenie, cooperare și asistență reciprocă este singurul tratat oficial de alianță militară pe care China l-a semnat cu o altă țară. Deși Beijingul nu îl recunoaște ca atare. Și rămâne în mod deliberat vag cu privire la faptul dacă China este obligată să vină automat în apărarea Coreei de Nord în cazul izbucnirii unui război.

În mod similar, rămâne neclar ceea ce Rusia și Coreea de Nord sunt dispuse, și capabile, să facă una pentru cealaltă în temeiul noului pact de apărare.

Noul tratat dintre Rusia și Coreea de Nord

Noul tratat vine pe fondul tensiunilor crescute din Peninsula Coreeană. Acolo unde Kim a intensificat retorica înflăcărată. Și a renunțat la o politică de lungă durată de a căuta reunificarea pașnică cu Coreea de Sud. După încheierea războiului coreean în 1953, nu a fost semnat niciodată un tratat de pace oficial între cele două Corei. Acestea au rămas tehnic în stare de război.

Dar mesajul politic al pactului este puternic și clar. Animate de o ostilitate comună față de SUA și aliații săi, cele două națiuni autocratice încearcă să submineze și să creeze o alternativă la ordinea globală condusă de Occident. Un obiectiv împărtășit de China.

Vorbind după întâlnirea sa cu Kim, Putin s-a revoltat împotriva a ceea ce el a numit „politica imperialistă a Statelor Unite și a sateliților săi”.

Ofensive la adresa SUA

În urmă cu o lună, Putin și Xi au lansat o ofensă similară la adresa SUA în timpul vizitei liderului rus la Beijing. Într-o declarație comună cuprinzătoare, cei doi „vechi prieteni” au luat în vizor ceea ce au descris ca fiind un sistem de securitate globală definit de alianțe militare susținute de SUA. Și s-au angajat să colaboreze pentru a-l contracara.

Observatorii occidentali au avertizat împotriva unei coordonări laxe, dar în creștere, a intereselor Chinei, Rusiei, Coreei de Nord și Iranului. Ceea ce un comandant militar american de rang înalt a comparat recent cu o nouă „axă a răului”.

Pe măsură ce Moscova și Phenianul își adâncesc alianța, Beijingul ar fi prudent să păstreze distanța, a spus Liu. El a adăugat că „China cu siguranță nu dorește să fie văzută ca parte a unei noi axe”.

Dar, în ciuda absenței lui Xi, China ar fi fost elefantul din cameră pe tot parcursul întâlnirii dintre Putin și Kim.

„Orice astfel de întâlnire va include, de asemenea, discuții despre China”, a declarat Edward Howell, profesor de politică la Universitatea Oxford din Regatul Unit, care se concentrează pe Peninsula Coreeană.

„Rusia va ști foarte bine că China nu dorește să fie lăsată pe dinafară de orice negocieri substanțiale care implică Coreea de Nord. Nu în ultimul rând deoarece China este mult mai importantă, comparativ cu Rusia, pentru Coreea de Nord.”

China, fără putere

Yun Sun, director al programului China din cadrul think tank-ului Stimson Center din Washington, a declarat că China nu crede că poate controla ritmul și amploarea angajamentului tot mai profund dintre Rusia și Coreea de Nord.

„Dar ei știu că China joacă un rol de neînlocuit atât pentru Rusia. Cât și pentru Coreea de Nord”, a spus ea.

China rămâne cel mai mare partener comercial atât al Rusiei, cât și al Coreei de Nord. Furnizează o linie vitală crucială pentru economiile puternic sancționate. De asemenea, Beijingul oferă sprijin politic semnificativ și acoperire diplomatică celor două paria internaționale.

„China nu crede că o alianță între Rusia și Coreea de Nord ar fi o trădare”, a declarat Liu.

„Niciuna dintre cele două țări nu are capacitatea de a trăda China. Ele trebuie să se bazeze în continuare pe China. În ciuda alianței lor”, informează cnn.com