Infofinanciar > Lumea la zi > China ar putea lua măsuri antidumping provizorii. Împotriva importurilor de carne de porc din UE
Lumea la zi

China ar putea lua măsuri antidumping provizorii. Împotriva importurilor de carne de porc din UE

strag china arhiva foto
Sursă foto: arhivă

China ar putea impune măsuri antidumping provizorii asupra importurilor de carne de porc din Uniunea Europeană. Ca parte a unei anchete de un an care a început la 17 iunie, a declarat joi Ministerul Comerțului.

China a deschis o investigație privind carnea de porc și subprodusele sale din UE. O măsură care pare să vizeze în principal Spania, Olanda și Danemarca. După ce blocul comunitar a impus taxe antisubvenție pentru vehiculele electrice fabricate în China.

Investigația se va concentra pe carnea de porc destinată consumului uman. Cum ar fi bucățile întregi proaspete, reci și congelate, precum și pe intestinele, veziculele și stomacurile de porc. Se preconizează că va fi finalizat până la 17 iunie 2025. Dar ar putea fi prelungit cu încă șase luni, dacă este necesar.

Dacă, după o anchetă preliminară, se stabilește a fost stabilit dumpingul și acesta a cauzat un prejudiciu industriei naționale, pot fi luate măsuri antidumping provizorii, a declarat He Yadong, un purtător de cuvânt al Ministerului Comerțului, ca răspuns la întrebarea reporterilor cu privire la această anchetă.
Companiile mondiale din domeniul alimentar au fost în alertă maximă în ceea ce privește tarifele de retorsiune din partea Chinei. De când Comisia Europeană a anunțat, la 12 iunie, că va impune taxe antisubvenție de până la 38,1%. Pentru mașinile chinezești importate, începând cu luna iulie.

China a importat carne de porc, inclusiv organe comestibile, în valoare de 6 miliarde de dolari în 2023, iar mai mult de jumătate din această cantitate a provenit din UE, potrivit datelor vamale chineze.

Spania este cel mai mare furnizor de carne de porc din UE către China, urmată de Țările de Jos, Danemarca și Franța, potrivit reuters.