Infofinanciar > Lumea la zi > China își mărește bugetul apărării pentru acest an cu peste 7%
Lumea la zi

China își mărește bugetul apărării pentru acest an cu peste 7%

O navă din China a ajuns în Maldive
Foto: facebook.com

China se pregătește să-și mărească bugetul apărării pentru acest an cu peste 7%. Această creștere va aduce cheltuielile militare declarate ale Beijingului la 236 de miliarde de dolari. Adică al 2-lea buget de apărare din lume, după cel al Statelor Unite.

Tensiunile cu Statele Unite, Taiwan, Japonia și vecinii din Asia, cu revendicări concurente asupra unor zone din Marea Chinei de Sud, alimentează dorința de investiții militare printr-o dezvoltare a tehnologiilor, de la avioane de luptă Stealth, la port-avioane și la un arsenal în creștere de arme nucleare.

Lupta pentru hegemonie

Bugetul de apărare al Chinei s-a dublat din 2015, chiar dacă rata de creștere economică a țării a încetinit considerabil. Totuși, ambiția continuă a Beijingului este să depășească Statele Unite și aliații acestora.

Bejingul nu a detaliat cum va fi cheltuit bugetul mărit pentru 2024, deși există un angajament clar de a îmbunătăți capacitățile Armatei de Eliberare a Poporului, până în 2027, pentru potențiale probleme cu Taiwanul și modernizarea militară completă până în 2035, așa cum a dictat președintele Xi Jinping.

Elemente precum cercetarea și dezvoltarea tehnologică militară  sunt considerate a fi menținute în afara bugetului. Ceea ce ar ridica cifrele reale ale investițiilor în apărare cu mult peste suma oficială publicată de statul chinez.

Programe de miliarde anual

De exemplu, programul său spațial care este gestionat de armată sau fondurile de mobilizare, costurile de operare a bazelor militare din provincii, pensiile și ajutoarele militare, eforturi de cercetare și dezvoltare cu dublă utilizare sunt finanțate separate. Iar organizațiile paramilitare precum Poliția, Armată Populară și Garda de Coastă nu sunt integrate în bugetul apărării.

Se așteaptă ca această tendință să continue pentru a îndeplini obiectivul declarat a lui Xi Jinping de dezvoltare militară până în 2027, an care marchează cea de-a 100-a aniversare de la înființarea Armatei Populare de Eliberare, chiar dacă creșterea nu mai are loc la viteze vertiginoase ca în primul deceniu al anilor 2000, obiectivul pe termen mai lung al guvernului chinez este modernizare militară până în 2035.

Asta indică faptul că Beijingul nu are intenția de a retrage investițiile în apărare, indiferent de eventuale probleme ale economiei.