Infofinanciar > Lumea la zi > China trece la amenințări directe. Beijingul este supărat de deciziile UE
Lumea la zi

China trece la amenințări directe. Beijingul este supărat de deciziile UE

xi jinping la alegerile prezidențiale.v2
Sursa foto: Arhiva companiei

China a avertizat Uniunea Europeană și Marea Britanie cu privire la „impactul negativ” al includerii unor companii pe lista neagră a partenerilor Rusiei. Acțiunea UE „încalcă consensul” dintre Xi Jinping și Ursula von der Leyen, afirmă Beijingul într-o declarație recentă.

China a atacat luni, 26 februarie, Uniunea Europeană și guvernul britanic prin anumite declarații oficiale. Beijingul a ripostat la includerea pe lista neagră a companiilor chinezești acuzate că au ajutat războiul Rusiei. Oficialii partidului comunist au avertizat Bruxelles-ul asupra „impactului negativ” al acestor măsuri.

Într-o declarație care a coincis cu începutul reuniunii ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului de la Abu Dhabi, ministerul chinez al Comerțului a criticat ultimele măsuri ale UE. Acesta a declarat că nu au o bază în dreptul internațional. Ministerul cerut ca Europa să nu mai vizeze companiile chineze.

Impact negativ asupra relațiilor comerciale

Într-o mișcare fără precedent, Europa vizat companiile din China continentală. Occidentul încearcă să extindă domeniul de aplicare al măsurilor punitive pentru a preveni eludarea restricțiilor comerciale de către Rusia. Este o măsură luată în condițiile în care războiul din Ucraina a depășit pragul de doi ani.

„Uniunea Europeană nu a ținut cont de multiplele intervenții și descurajări din partea Chinei. Ea a acționat de una singură pentru a include patru companii chineze în pachetul de sancțiuni. Astfel de sancțiuni unilaterale și [exercitarea] jurisdicției nu au niciun fel de bază în dreptul internațional. Și nici nu au fost autorizate de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite”, a declarat ministerul chinez al Comerțului într-o declarație furibundă postată online.

Acesta a adăugat că pachetul de sancțiuni „încalcă consensul și spiritul reuniunii liderilor China-UE”. Trimiterea face referie la summitul dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și liderul chinez Xi Jinping din decembrie. Conform sursei citate, măsura „va avea un impact negativ asupra relațiilor comerciale și economice dintre China și UE”.

Cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni al UE a fost adoptat săptămâna trecută de toate cele 27 de țări membre. Inclusiv de Ungaria, care este în mod tradițional favorabilă Beijingului.

Nu este treaba Occidentului

China a avut un mesaj similar pentru Londra, unde pe lista neagră au fost incluse trei companii chineze.

Ministerul chinez de Externe a fost tranșant. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Mao Ning, a declarat că nu este treaba Occidentului când Beijingul și Moscova decid să aprofundeze legăturile comerciale.

„China și Rusia nu vizează terțe părți. Și nu vor fi descurajate de terțe părți, în timp ce explorează relații comerciale normale. Vom lua măsurile necesare pentru a proteja în mod hotărât interesele legitime ale companiilor chineze.”, a spus Mao.

Măsurile europene asupra Chinei sunt țintite în mod îngust. Includerea companiilor pe lista neagră înseamnă că entitățile din UE nu pot vinde acestor companii produse militare sau cu dublă utilizare. Firmele chineze nu se confruntă cu înghețarea activelor, amenzi sau alte restricții, conform politico.