Infofinanciar > Info > Cheltuielile turiștilor nerezidenți în România în trimestrul I 2023. Cum arată datele din turism până în acest moment
Info

Cheltuielile turiștilor nerezidenți în România în trimestrul I 2023. Cum arată datele din turism până în acest moment

turism România Sursă foto Ovitravel.ro
Sursă foto: Ovitravel.ro

În primul trimestru al anului 2023, multiplii turiști din afara României au călătorit și au realizat vacanțe în țara noastră. Turiștii nerezidenți au reprezentat o proporție semnificativă din totalul de turiști din România, iar aceștia au reușit să cheltuie un total de 983,5 milioane de lei, doar în primul trimestru al anului. 

În principiu, peste jumătate dintre turiștii nerezidenți în România au vizitat țara noastră în scop de afaceri, fie pentru a participa la congrese, cursuri, târguri și expoziții, iar principala cheltuială a acestora a fost reprezentată de prețul achitat pentru cazare. 

Turiştii nerezidenţi sosiţi în România au cheltuit în medie 2632,2 lei/persoană 

Numărul total al turiștilor nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colective *) , în trimestrul I 2023, a fost de 356,6 mii, cheltuielile acestora însumând 938,5 milioanele de lei (în medie aprox.2632,2 lei/persoană). 

Călătoriile pentru afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 58,0% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România în trimestrul I 2023, cheltuielile acestora reprezentând 61,9% din totalul cheltuielilor. 

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în trimestrul I 2023, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,6%), urmată de cheltuielile în restaurante şi baruri (18,5%) și cele pentru cumpărături (13,9%). 

Ponderea grupelor de cheltuieli în totalul cheltuielilor pentru călătorii de afaceri şi în totalul cheltuielilor pentru călătorii în scop particular, pentru trimestrul I 2023 Hoteluri în care s-au cazat peste 400 de turişti străini în anul anterior, respectiv pensiunile în care s-au cazat peste 50 de turişti străini în anul anterior.

Hoteluri în care s-au cazat peste 400 de turişti străini în anul anterior, respectiv pensiunile în care s-au cazat peste 50 de turişti străini în anul anterior.

Dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în trimestrul I 2023, 42,0% au călătorit în scop particular, cheltuielile acestora reprezentând 38,1% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi. 

Cei mai mulți bani alocați pentru cazare

Din totalul cheltuielilor în scop particular în trimestrul I 2023, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (45,6%), urmată de cheltuielile pentru cumpărături (16,2%) și cele în restaurante şi baruri (15,3%). 

Ponderea grupelor de cheltuieli în totalul cheltuielilor pentru călătorii de afacerişi în totalul cheltuielilor pentru călătorii în scop particular, pentru trimestrul I 2023

Ponderea grupelor de cheltuieli în totalul cheltuielilor pentru călătorii de afaceri şi în totalul cheltuielilor pentru călătorii în scop particular, pentru trimestrul I 2023

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în trimestrul I 2023, 38,1% și-au organizat singuri sejurul, 37,9% și-au organizat sejurul printr-o agenție de turism, 15,5% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei, în timp ce 8,5% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât și printr-o agenție de turism. 

Situația sosirilor turiștilor nerezidenţi în România în funcție de organizatorul călătoriei, în scop particular și scop de afaceri în trimestrul I 2023

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România în trimestrul I 2023 a fost avionul, folosit de 80,0% din numărul total de turişti, în timp ce 15,5% au utilizat autoturisme proprii, 3,5% autocare și autobuze, iar 1,0% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.). 

Situația sosirilor turiștilor nerezidenți în România în funcție de organizatorul călătoriei, în scop particular și scop de afaceri în trimestrul I 2023

Situația sosirilor turiștilor nerezidenți în România în funcție de organizatorul călătoriei, în scop particular și scop de afaceri în trimestrul I 2023

Numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) în trimestrul I 2023 a fost de 1,2 mii, cheltuielile acestora în România fiind de 1,4 milioane de lei. 

Din totalul cheltuielilor efectuate în România de turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată în trimestrul I 2023 se evidențiază: cheltuielile pentru cazare (39,3%), cheltuielile făcute în baruri şi restaurante (28,0%), cheltuielile pentru transport (14,6%) și cheltuielile pentru cumpărarea de produse pentru folosinţă personală (8,5%). 

Din totalul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) în trimestrul I 2023, 80,2% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 19,8% pe cel profesional. 

În trimestrul I 2023 turiştii nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) şi-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (82,5% din total). 

Ca mijloc de transport au ales autoturismul propriu (56,8%), autocarul și autobuzul (16,7%), alte mijloace de transport (13,7%) și avionul (12,8%).