Infofinanciar > Info > Charles al III-lea îi aduce un omagiu mamei sale! Un an de la decesul Reginei Elisabeta
Info

Charles al III-lea îi aduce un omagiu mamei sale! Un an de la decesul Reginei Elisabeta

universul.net
sursă foto: universul.net

Regele Charles al III-lea i-a adus un omagiu regretatei sale mame, Regina Elisabeta a II-a. Regele a transmis un mesaj care marchează prima aniversare a morții acesteia și a ascensiunii sale.

Într-un mesaj semnat de monarh, acesta a scris: „La marcarea primei comemorări a morții Majestății Sale Defuncte și a ascensiunii mele, ne amintim cu mare afecțiune de viața ei lungă, de serviciul ei devotat și de tot ceea ce a însemnat pentru atât de mulți dintre noi”.

„Sunt profund recunoscător, de asemenea, pentru dragostea și sprijinul care ne-au fost arătate soției mele și mie însumi în acest an, în timp ce facem tot ce ne stă în putință pentru a vă fi de folos tuturor”.

Pentru a marca aniversarea, el a făcut public unul dintre portretele sale oficiale preferate ale defunctei regine. Acesta a fost capturat la Palatul Buckingham pe 16 octombrie 1968, ca parte a unei ședințe oficiale acordate lui Cecil Beaton.

Imaginea de colecție

Imaginea, care arată o regină în vârstă de 42 de ani purtând steaua Ordinului Jartierei, a fost expusă pentru prima dată la National Portrait Gallery între noiembrie 1968 și martie 1969. Beaton a fotografiat-o pentru prima dată pe regină în 1942. A continuat să o fotografieze pe ea și pe mulți alți membri ai familiei regale de-a lungul deceniilor. Dar ședința din 1968 a fost ultima lor ședință împreună.

Regele și regina vor comemora la Balmoral, reședința lor scoțiană. Acolo își petrec vacanța tradițională de vară.

Prim-miniștrii își amintesc de Regina Elisabeta

Rishi Sunak a adus, de asemenea, un omagiu regretatului monarh, lăudându-i înțelepciunea, grația și „inteligența ascuțită”. Prim-ministrul a declarat că recunoștința pentru serviciile sale și „viața extraordinară de datorie și dedicare” continuă să crească.

Regina i-a spus lui Liz Truss că se vor „întâlni din nou în curând” la ultimul ei angajament oficial. Truss și-a amintit, de asemenea, că regele a fost „foarte, foarte hotărât” atunci când a vorbit cu el la telefon în ziua în care a murit mama sa și a început domnia.

Truss a declarat pentru GB News: „În întâlnirea de la Balmoral, a fost absolut la curent cu ceea ce se întâmpla. A fost foarte, foarte dornică să mă asigure că ne vom întâlni din nou în curând. A fost foarte important pentru ea. Deși era destul de fragilă din punct de vedere fizic, era absolut alertă din punct de vedere mental. Nu existau indicii că regina ar fi fost grav bolnavă”, a adăugat ea.

Ea a povestit cum a fost anunțată de o înrăutățire a situației la 7 septembri. A avut loc amânarea unei reuniuni a Consiliului privat. „Am ajuns cu puțin înainte de ora 18.00 la întâlnire”, a declarat ea corespondentului regal al GB News, Cameron Walker. „Toată lumea era acolo și am așteptat câteva minute, iar apoi a sosit vestea că regina nu va mai putea face ședința”.

Regele Charles al III-lea a urcat pe un tron ocupat de mama sa timp de 70 de ani

Ea a spus despre 8 septembrie: „Este clar că lucrurile se înrăutățeau și mai mult a doua zi, așa că a fost o conștientizare subită”.  Devenise clar pentru premier și colegii ei „că ne confruntăm cu [acest lucru]”.

Descriind scena când au primit confirmarea morții reginei, în jurul orei 16.30, ea a spus: „Eram în apartamentul din Downing Street cu oficiali, cu alte persoane. Așa că, atunci când a venit vestea, a fost un fel de confirmare a tuturor celor mai rele temeri pe care le aveam.”

Ea a spus că se simțea foarte tristă din cauza situației. Dar mintea ei s-a îndreptat, de asemenea, către aspectele practice ale zilelor care urmau să vină. „Doar știind că va trebui să mă confrunt cu asta, știți. Doamne ferește, aceasta este o ocazie importantă”, a spus ea. „Aceasta este regina noastră care a fost pe tron timp de 70 de ani, fundalul absolut al vieții noastre a dispărut acum”.

Ducele de Sussex a sosit joi în Marea Britanie pentru a participa la ceremonia de decernare a premiilor unei organizații de caritate. Se crede că nu își va vizita tatăl în Scoția.

Harry a sărbătorit joi realizările și rezistența tinerilor grav bolnavi și a familiilor sprijinite de organizația caritabilă WellChild. În weekend se va afla la Düsseldorf, în Germania, pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Invictus.

Această informație a fost preluată din ziarul The Guardian.