Infofinanciar > Info > Cetățenii ucraineni s-au descurcat greu cu angajarea în România! Mamele au avut probleme
Info

Cetățenii ucraineni s-au descurcat greu cu angajarea în România! Mamele au avut probleme

ucraineni (sursă foto: Agerpres)
sursă foto: arhiva companiei

Conform unui recent studiu, până la trei din cinci părinți ucraineni refugiați în România nu au un loc de muncă. Se întâmplă acest lucru în condițiile în care un procent de doar 17% au ajuns să fi angajați cu contract în țara noastră. Iar 11% dintre ei lucrează la distanță pentru o companie din afara României. Tot același raport evidențiază faptul că 7% dintre părinții ucraineni din România sunt angajați fără contract de muncă.

Acest raport a fost întocmit în ultima perioadă de echipa de la Salvați Copiii România. Cercetarea s-a realizat în luna februarie. Astfel, cifrele oficiale stau în felul următor. Se menționează faptulde la inițierea conflictului armat și până la data de 29 februarie 2024, s-au înregistrat până la 21.617 cetățeni ucrainenia în rapoartele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Iar dintre ei 14.727 sunt femei. Tot din numărul total, se notează faptul că 2.784 s-au încadrat pe piața muncii.

Cetățenii ucraineni s-au descurcat greu cu angajarea

Cel mai mare impediment pe care l-au întâmpinat cetățenii ucraineni este limba. Chiar dacă țările noastre sunt vecine, limbajul verbal al fiecăreia este unul foarte diferit, cu altfel de influențe. Conform studiului mai sus menționat, 65% dintre părinții ucraineni nu s-au descurcat cu limba română și nu și-au găsit loc de muncă. Mai apoi, nevoia de îngrijire a unui membru al familiei a reprezentat, de asemenea, o problemă importantă pentru neputința de a se angaja (54%).

La momentul de față, echipa de la Salvați Copiii își propune să sprijine integrarea mamelor ucrainene pe piața muncii. Metoda abordată de membrii organizației este prin deschiderea unui centru de zi care oferă activități de tip daycare/afterschool pentru copiii ucraineni. De asemenea, alături de copiii români. Iar prin intermediul centrului acesta de zi, va fi oferit sprijin integrat pentru 40 de copii. Este vorba despre copii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani.

Astfel, în cadrul activităților realizate în centru, copiii ucraineni vor beneficia de sprijin în ceea ce privește realizarea temelor școlare. Vor fi ajutați cu cursuri de limba română, vor avea parte de activități recreative, de joacă în aer liber și de multe altele. În plus, alți 60 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani vor beneficia de plata taxelor pentru creșă și grădiniță.

O inițiativă bună

Inițiativa aceasta este derulată în parteneriat cu Asociația Proiect Voiajor (Jobs for Ukraine). Acasta din urmă este un proiect umanitar ce se ocupă cu sprijinirea și facilitarea procesului de angajare a mamelor din Ucraina. Bineînțeles, de copiii acestora se va avea grijă în cadrul centrului.

„La începutul acestei crize umanitare, când proporțiile nu erau încă pe deplin cunoscute, mamele ucrainence ne-au uimit prin tăria lor: treceau frontiera pe jos, cu copiii de mână sau în brațe, decise să-i pună la adăpost. Acum, aceste mame au nevoie de sprijin pentru a se putea integra social, pentru a putea lucra și acoperi cheltuielile de bază. Totodată, copiii au nevoie de un mediu socio-educațional în care să se simtă în siguranță”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, a explicat necesitatea sprijinirii concrete a mamelor ucrainence, citează Spotmedia.