Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre: Cele mai valoroase companii ale UE
Esential

Lumea în cifre: Cele mai valoroase companii ale UE

ue schimbari climatice (Sursă foto: Adevărul)
sursa foto arhiva companiei

Novo Nordisk valorează în prezent peste 550 de miliarde de dolari, ceea ce o face cea mai valoroasă companie din UE cu o marjă largă. Gigantul farmaceutic este specializat în medicamente pentru diabet și pierdere în greutate.

Cererea pentru două dintre acestea, Ozempic și Wegovy, a crescut brusc datorită capacităților lor de pierdere în greutate, provocând chiar penurii la nivel național în Statele Unite.

Tabelul următor include o listă extinsă a celor mai valoroase companii cotate la bursă din marile economii ale UE. Multe dintre acestea nu au fost incluse în grafic din cauza limitărilor de spațiu.

Supergigantul de lux LVMH – care deține mărci precum Tiffany, Christian Dior și TAG Heuer, pentru a numi doar câteva – este a doua cea mai mare companie din Europa după capitalizarea de piață, cu 420 de miliarde de dolari.

Top trei în UE

În completarea top trei se află ASML, care produce echipamente esențiale pentru producătorii de cipuri, cu o valoare de 380 de miliarde de dolari.
Dacă ne uităm la regiune, există o mare disparitate între statele membre ale UE și cele mai valoroase companii ale acestora.

De exemplu, după cum am menționat anterior, Novo Nordisk din Danemarca și LVMH din Franța valorează între 400-550 de miliarde de dolari fiecare. Între timp, unele țări nu au nici măcar o singură companie listată la bursă care să valoreze peste 1 miliard de dolari.

De fapt, doar 12 țări din UE (mai puțin de jumătate din Uniune) găzduiesc primele 100 cele mai valoroase companii din cadrul blocului comunitar. Alte patru țări sunt reprezentate dacă ne uităm la lista celor mai importante 200 de companii, potrivit Visual Capitalist.