Educație financiară

Cele mai mari riscuri ale pieței criptomonedelor

criptomonede, hackeri, sursă foto dreamstime.com
criptomonede, hackeri, sursă foto dreamstime.com

În ultimii zece ani, criptomonedele au câștigat o popularitate enormă și practic toată lumea fie vorbește despre ele, fie investește în ele. Totuși, investițiile în criptomonede sunt diferite de toate celelalte tipuri din sistemul financiar.Există mai multe tipuri de criptomonede, în prezent se estimează existența a  peste 20.000 de monede, iar altele noi sunt adăugate în fiecare zi. Vom prezenta, în cele ce urmează, cele mai mari pericole de care ar trebui să fie conștienți atât investitorii începători, cât și cei experimentați pe această piață incredibil de imprevizibilă.

Criptomonedele sunt mult mai speculative decât moneda convențională deoarece nu sunt garantate de bănci sau guverne. Pe un blockchain, tranzacțiile cu criptomonede sunt păstrate ca înregistrări digitale. Datorită arhitecturii registrului public, criptomonedele sunt un mecanism de încredere și sigur. Însă, asta nu înseamnă că piața de criptomonede este securizată complet.

Piața criptomonedelor prezintă trei riscuri majore. Care sunt acestea

Structura descentralizată a pieței  criptomonedelor și anonimatul pe care acestea îl oferă prezintă pericole, chiar dacă blockchain-ul poate ajuta la securitatea cripto. Cele trei pericole majore legate de investiția în bitcoin sunt: volatilitatea, atacul cibernetic și descentralizarea.

Volatilitatea este unul dintre cei mai de bază indicatori ai sănătății financiare a unui activ, iar criptomonedele sunt una dintre cele mai volatile opțiuni de investiții existente.Spre exemplu, criptomoneda Dogecoin a înregistrat o creștere a prețului de aproape 20.000% la începutul anului 2021, dar până în mai, pierduse mai mult de o treime din valoare. Prețul criptomonedei a crescut și a scăzut din cauza presupunerilor făcute despre viitorul acesteia.

Piața criptomonedelor este condusă de speculații, unii investitori acționând rapid pentru a-și achiziționa și vinde monedele digitale ori de câte ori există un indiciu al unei scăderi a prețurilor. Un singur mesaj public nefavorabil sau un raport de știri despre o criptomonedă ar putea trimite valoarea acesteia în scădere bruscă. Chiar și așa, există indicii că volatilitatea pieței criptomonedei se îmbunătățește. Recent, majoritatea criptomonedelor au înregistrat achiziții mari de către marile instituții financiare și comerciale. Aceste criptomonede ar putea începe să vadă o volatilitate sănătoasă ca urmare a efectului de stabilizare a afacerilor.

Criptomonedele sunt stocate în portofele digitale și schimbate online cu alte monede. „Infractorii cibernetici” sunt atrași în special de criptomonede datorită dependenței lor de internet și de anonimat. Ei folosesc o serie de tactici pentru a accesa portofelele bitcoin și site-urile de tranzacționare.Persoanele și companiile interesate să investească în criptomonede trebuie să adere la protocoale stricte de securitate pe internet pentru a-și proteja activele. Este de asemenea util să fii conștient de cele mai recente amenințări, pentru a putea înțelege  cum să-ți protejezi activele și portofelele cripto.

Descentralizarea- o lamă cu două tăișuri a pieței de criptomonede

Fără îndoială, unul dintre cele mai atrăgătoare aspecte ale criptomonedelor este absența lor a unei autorități centrale. Cu toate acestea, această absență are dezavantaje, mai ales atunci când lucrurile merg prost. De exemplu, transferul electronic de bani este adesea susținut și gestionat de o instituție financiară în majoritatea tranzacțiilor financiare online. Drept urmare, puteți pur și simplu să luați legătura cu ei și să rezolvați orice probleme care apar pe parcursul tranzacției. Acest lucru nu este fezabil cu o tranzacție cu criptomonede. Identificarea entității  potrivite cu care să depună o plângere privind tranzacțiile, este foarte dificilă datorită structurii sale descentralizate. Majoritatea investitorilor în criptomonede sunt astfel încurajați să tranzacționeze prin schimburi de monede digitale de încredere.