Infofinanciar > Info > Cele mai bune cartiere din România. Care este zona cea mai potrivită unde să te muți
Info

Cele mai bune cartiere din România. Care este zona cea mai potrivită unde să te muți

Cele mai bune cartiere din România
Sursă foto: afaceri.news

Sibiu, Brașov și Arad sunt orașele din România cu cele mai înalte standarde de locuit, conform indexului TRAI, care identifică și prezintă cele mai apreciate cartiere din aceste orașe.

Indexul TRAI furnizează informații despre cele mai bine cotate cartiere din orașele Sibiu, Brașov și Arad. În Arad, cartierul „Băncilor” este cel mai bine evaluat, în timp ce în Sibiu sunt apreciate cartierele „Valea Aurie” și „Trei Stejari”.

Cele mai bune cartiere din România

Aceste date sunt obținute din platforma Vocea Cartierelor, o etapă de dezvoltare a indicelui TRAI realizată de Storia – o platformă de anunțuri imobiliare lansată de OLX. Scopul acestei inițiative este de a oferi utilizatorilor informații relevante și opinii subiective despre cartierele și orașele din România, obținute direct de la locuitorii acestor zone.

Platforma oferă utilizatorilor posibilitatea de a accesa date personalizate, de a filtra informațiile în funcție de criteriile de interes și de a compara cartierele între ele pentru a lua decizii informate. Aceasta include atât date obiective, cum ar fi traficul, reperele, aerul și prețurile imobilelor, cât și date subiective, obținute de la locuitorii din cartierele evaluate.

Scorul atribuit fiecărui cartier este determinat de media punctelor acordate pentru fiecare dintre cele 13 criterii de evaluare, care includ:

– Siguranța percepută de locuitori în cartier;
– Nivelul de curățenie al străzilor și al zonelor principale din cartier;
– Disponibilitatea și accesibilitatea locurilor de parcare;
– Ușurința de a utiliza transportul în comun în cartier;
– Prevalența pistelor de biciclete în zonă;
– Gradul de liniște din cartier;
– Fiabilitatea furnizării apei curente;
– Eficiența sistemelor de salubrizare din cartier;
– Fiabilitatea furnizării gazului natural;
– Funcționarea corespunzătoare a sistemului de canalizare;
– Performanța sistemului de încălzire;
– Gradul general de satisfacție al locuitorilor;
– Costul de viață în general, inclusiv accesibilitatea prețurilor la alimente și servicii.

Platforma TRAI este într-o continuă actualizare, iar locuitorii pot contribui la evaluarea cartierelor prin completarea unui chestionar disponibil pe trai.storia.ro/chestionar/. Aceasta va permite actualizarea indexului cu noi date despre cartierele și orașele deja incluse în platformă și va extinde acoperirea la alte zone odată ce sunt colectate suficiente răspunsuri.

Primul loc este ocupat de cartierul „Băncilor”

Sibiu ocupă prima poziție în clasamentul ,,Vocea Cartierelor”, înregistrând un scor de 76,9 puncte, urmat de Brașov cu 74,6 puncte, Arad cu 73,5 puncte, Râmnicu-Vâlcea cu 73,2 puncte și Cluj-Napoca cu 72,7 puncte. De asemenea, în topul celor mai bine evaluate orașe se află și Oradea cu 72,5 puncte, Iași cu 72,3 puncte, Târgoviște cu 71,8 puncte, Alba Iulia cu 71 puncte și Timișoara cu 70,8 puncte. Acestea sunt cele zece orașe care au obținut cele mai ridicate scoruri până în luna martie 2024, conform opiniei locuitorilor acestor orașe.

În privința topului celor mai bine cotate 10 cartiere, primul loc este ocupat de cartierul „Băncilor” din Arad, care a obținut punctaje remarcabile. În special la criteriile apă curentă, grad general de mulțumire și încălzire. Pe locul al doilea în acest top se situează cartierul „Valea Aurie” din Sibiu (cu 84,6 puncte). Se evidențiază prin performanțe notabile la criterii precum apă curentă, alimentarea cu gaze și gradul general de satisfacție.

Urmează cartierele „Trei Stejari” (84,4 puncte) și „Ștrand” (83,4 puncte) din Sibiu, precum și cartierul „Aleea Tudor Neculai” (82,2 puncte) din Iași. Cu un scor similar de 81,8 puncte, menționăm cartierele „Zona Soarelui” din Timișoara, „Copou” din Iași și „Ștrand II” din Sibiu. Cartierul „Calea Aradului” (cu 81,7 puncte) din Oradea se plasează pe locul 9 în acest top, fiind urmat de cartierul „Răcădău” (cu 81,3 puncte) din Brașov, care ocupă locul 10.

Cele mai slab cotate orașe

Topul celor mai slab cotate 10 orașe și cartiere din România este următorul:

1. Tulcea – 61,8 puncte
2. Călărași – 62,3 puncte
3. Ploiești – 62,8 puncte
4. Alexandria – 63,9 puncte
5. Brăila – 64,4 puncte
6. Slobozia și Deva – 64,5 puncte
7. Giurgiu – 65,6 puncte
8. Constanța – 66,3 puncte
9. Târgu Jiu – 66,7 puncte

Aceste orașe și cartiere au obținut scoruri mai mici în ceea ce privește calitatea vieții, potrivit evaluărilor din cadrul indexului „Vocea Cartierelor”.

În ceea ce privește topul celor mai slab cotate 10 cartiere, iată cum se prezintă situația:

1. Cartierul „Nufărul 2” din Oradea ocupă primul loc în acest top, cu un scor total de 44,2, indicând evaluări foarte negative, în special în ceea ce privește parcările, costul general al vieții și curățenia.

2. Pe locul al doilea se află cartierul „Calea Galați” din Brăila, cu un scor de 54,4 puncte, caracterizat de evaluări scăzute, în special în legătură cu existența pistelor de biciclete, liniște și încălzire.

3. Cartierul „2 Moldoveni” din Călărași ocupă locul trei în acest top, cu un scor de 55,1 puncte, evidențiind punctaje reduse, în special la existența pistelor de biciclete, liniște și curățenie.

4. Următoarele cartiere din top sunt „23 August” din Brăila (55,9 puncte), „Inel 1” și „CET” din Constanța (ambele cu 56,9 puncte), și „Crihala Sud” din Drobeta-Turnu Severin (57,1 puncte).

5. Pe ultimele trei locuri în acest top, cu același scor de 57,5 puncte, se află cartierele „Anda” din Constanța, „Mihai Bravu” din Ploiești și „Colentina” din București, conform adevarul.ro.