Infofinanciar > Lumea la zi > Cele 27 de ţări membre ale UE au confirmat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova
Lumea la zi

Cele 27 de ţări membre ale UE au confirmat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

republica moldova ucraina (sursă foto: dreamstime)
Foto: facebook

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Așa a anunţat astăzi preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii.

Miniştrii de Finanţe, reuniţi la Luxemburg, au adoptat oficial cadrul pentru negocierile de aderare cu aceste două ţări candidate, începând cu 25 iunie.

Ei au confirmat azi un acord de principiu aprobat de ambasadorii lor săptămâna trecută.

Startul conferințelor interguvernamentale dintre instituțiile europene și cele două state reprezintă începutul unei perioade lungi. Consiliul a aprobat începerea negocierilor cu un vot pentru ambele. Începând cu aceste conferințe interguvernamentale traseul Ucrainei și al Moldovei se desparte. Ele vor fi tratate separat, conform rapidității cu care aplică reformele.

Acest lucru poate fi un avantaj pentru Republica Moldova. Chișinăul, din punct de vedere al Comisiei, a evoluat ceva mai bine decât Ucraina până acum.

Un alt avantaj este faptul că Republica Moldova nu va fi afectată de posibile blocaje ale Ungariei.