Info

Cel puțin 140.000 de români și-au crescut veniturile în ultimii 4 ani. Numărul celor care câștigă peste 1.000 de euro lunar

Euro, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Potrivit ultimelor date de pe piața muncii, peste 930.000 de angajați din România câştigă lunar peste 1.000 de euro net. Acest număr reprezintă, practic, 17% din totalul celor 5,5 milioane de salariaţi din România.

Dacă comparăm datele actuale cu cele înregistrate în anul 2021, numărul celor cu salarii minime de 1000 de euro lunar este în creştere cu 18%, adică cu 140.000 de persoane. Totodată, procentul celor care câștigau această sumă în anul 2018 era de doar 8% din totalul salariaților la nivel național, scrie România TV.

De altfel, potrivit datelor obținute în urma unui studiu realizat de INS, românii încep să ceară mai mulți bani de la angajatori, precum și alte condiții de lucru, pentru a putea face scumpirilor, dar și a iernii care se apropie. De asemenea, costul orar al forței de muncă a înregistrat o rată de creștere de 8% de la un trimestru la altul.

Totodată, mai multe studii făcute pe piața muncii arată că angajații sunt mult mai dispuși să schimbe job-ul dacă nu sunt mulțumiți de condițiile de lucru, în comparație cu anii trecuți. Astfel, angajații nu vor ezita să renunțe la locurile de muncă, dacă salariile actuale nu vor fi realiste și corelate la contextul economic, scrie Antena 3.

De partea cealaltă, se preconizează ca angajatorii să investească și să combată deficitul de personal prin pachete salariale atractive.

Cum văd specialiștii acest lucru

„Creşterea numărului de români cu salarii de peste 1.000 de euro net se dato­rează în special creşterii numărului de specialişti care lucrează cu precădere în corporaţii şi care fie ştiu o limbă străină, fie au competenţe în domeniul tehnic. Cu cât nivelul specializării creşte, cu atât salariul creşte. Cine are salariul de 1.000 de euro net astăzi în România se aşteaptă la o creştere de salariu o dată la fiecare şase luni“, a declarat Costin Tudor, fondator al Undelucram.ro, platformă online dedicată angajaților și angajatorilor.

„Pandemia a creat penuria mai multor resurse, de la cipuri şi containere până la forţa de muncă. Iar problemele legate de forţa de muncă izolată, carantinată, bolnavă au crescut deficitul de personal în ultimii ani. Întrucât cererea de specialişti şi de manageri a fost mai mare decât oferta, costul forţei de muncă a crescut. În plus, din motive electo­rale, statul a majorat salariile bugetarilor din 2017 încoace, fără raţiuni de productivitate şi indicatori de performanţă, iar tot mai mulţi oameni îşi caută joburi la stat, în dauna sectorului privat, unde se adânceşte deficitul“, a ținut să precizeze Ovidiu Dîmbean-Creţa, rectorul şcolii de afaceri ASEBUSS.