Infofinanciar > Lumea la zi > Cel mai modest brad de Crăciun a fost scos la licitație. Este un simbol împotriva excesului
Lumea la zi

Cel mai modest brad de Crăciun a fost scos la licitație. Este un simbol împotriva excesului

brad craciun
Sursa foto: Arhiva companiei

„Cel mai modest brad de Crăciun din lume” a fost scos la licitație. Este vorba de un brad artificial de 103 de ani, despre care experții cred că ar putea fi adjudecat pentru suma de până la 80 de lire sterline.

„Cel mai modest brad de Crăciun din lume” are aproape 80 de centimetri. El a fost cumpărat inițial în 1920, când Marea Britanie se resimțea încă după finalul Primului Război Mondial. A fost pomul de Crăciun al englezoaicei Dorothy Grant, din micul oraș Loughborough, Anglia, din copilărie și până la moartea ei, în 2014, la vârsta de 101 ani.

Bradul, care are doar 25 de ramuri distanțate, a fost scos la licitație, de fiica sa, Shirley Hall, care l-a moștenit.

Un simbol împotriva „extravaganței și excesului“

Experții spun că astfel de brazi au fost vânduți în trecut cu sume de până la 420 de lire sterline. Cu toate acestea, ei se așteaptă ca acesta să se vândă între 60 și 80 de lire sterline.

„Este probabil cel mai modest brad de Crăciun din lume. Dar, pe cât de simplu era, Dorothy îl iubea“, a declarat Charles Hanson, proprietarul casei de licitații Hansons.

Hanson cpnsideră că bradul servea ca un simbol împotriva „extravaganței și excesului“.

„Reprezenta magia Crăciunului și a devenit o parte esențială a sărbătorilor familiei timp de decenii. Faptul că i-a adus atâta bucurie lui Dorothy este în sine uimitor. Iar acum ne reamintește că pentru a surprinde spiritul Crăciunului nu sunt necesare extravaganța și excesul. Pentru Dorothy, a fost suficient să aibă un brad. Ne poate părea sărac în ziua de azi, dar pentru ea era special. Îl decora cu vată să pară că este presărat cu zăpadă.”, a explicat Charles Hanson.

Un brad făcut din pene vopsite

Proprietarul casei de licitații crede că bradul a fost probabil cumpărat de la fostul lanț de magazine Woolworths. Acesta a început să vândă unul printre primii brazi artificiali produși în masă la începutul anilor 1920.

La acesa vreme, brazii artificiali erau realizați din pene vopsite. Acest model dispărut treptat când primul brad artificial de plastic a fost fabricat de compania Addis Housewares în 1930.

Un exponat similar „celui mai modest brad de Crăciun din lume” a fost scos la licitație tot de casa Hanson în 2019. Cumpărat în Scoția pentru echivalentul a 6 pence în 1937, acesta s-a vândut pentru 150 de lire sterline în urmă cu patru ani.

Un alt exemplar, găsit în Derby, s-a vândut pentru 420 de lire sterline în 2017. A fost achiziționat de Asociația Americană a Bradului de Crăciun.

„Puterea nostalgiei ar putea ajuta și acest brad să găsească un cămin special. Ar putea chiar să atragă un muzeu. Moștenitoarea se desparte de brad pentru a omagia memoria mamei sale. Dar și pentru a se asigura că bradul supraviețuiește ca o umilă amintire a vieții din anii ’20.”, a mai precizat Hanson.

Bradul va fi scos la licitație la licitația Hansons Auctioneers din Banbury, vineri, conform news.sky.