Info

Ce sunt fondurile de pensii private? Care sunt cele mai puternice de la noi din țară

Ce sunt fondurile de pensii private? Care sunt cele mai puternice de la noi din țară
sursa foto pro tv

Fondurile de pensii private reprezintă o contribuție separată la fondul de pensii a fiecărui angajat, diferită de cea obligatorie. Fondul de pensii privat în România se găsește sub două forme, anume pensia privată obligatorie și cea facultativă. Fondul privat poate fi deschis la majoritatea băncilor și firmelor de asigurări care oferă acest serviciu.

Fondurile de pensii private sunt o opțiune pentru cei care doresc să aducă o contribuție suplimentară la economiile personale, pentru a-și asigura un stil de viață confortabil la momentul pensionării. Printre cele mai puternice fonduri din țară se numără NN, Allianz Țiriac, BRD, ING, BT sau Metropolitan Life.

Ce presupune un fond de pensii privat

Pensia privată efectivă va depinde de banii strânşi în conturile individuale din sistemul de pensii private, deci de contribuţiile efectuate în timpul vieţii active, dar şi de randamentul obţinut din investiţiile făcute de către societatea de administrare a fondurilor de pensii private. În linii mari, pensia privată poate fi privită ca o investiţie financiară, dar şi ca o variantă de economisire pe termen lung.

Persoanele care plătesc contribuţii de asigurări sociale (CAS) pot beneficia atât de pensie de la stat, cât şi de pensie administrată privat, în funcţie de valoarea CAS-ului plătit în decursul anilor, până la vârsta de pensionare. Mai mult, dacă se contribuie şi la fonduri de pensii facultative, se va primi şi o pensie facultativă, adică un total de trei pensii.

Fondurile de pensii private se împart în doi piloni, cele obligatorii și cele facultative. Pensia privată obligatorie a fost introdusă în 2008, pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, și în mod opțional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 și 45 de ani.

Pilonul II reprezintă o parte din contribuția obligatorie către CAS pe care o prestează orice angajat, dar care va fi automat transferată într-un fond de pensii privat separat. Beneficiarul este liber să își aleagă banca la care acest fond va fi deschis. Dacă în primele 3 luni de la angajare, persoana nu își alege o bancă, aceasta va fi repartizată aleatoriu la o bancă. Fondul facultativ poate fi accesat odată ce persoana a ajuns la vârsta de 60 de ani sau în cazuri speciale precum invaliditatea, care nu mai permite reluare activității.

Cum se poate accesa pensia privată facultativă

Pensia privată facultativă reprezintă strict opțiunea fiecărei persoane de a alege o contribuție mai mare către fondul său de pensie. Majoritatea băncilor oferă această opțiune, iar cotizația poate atinge până la 15 procente din venitul brut lunar al beneficiarului. Comisionul pentru fondul de pensii facultative este, în general, de 0%, iar contribuția minimă lunară diferă în funcție de banca ce furnizează serviciul. Cu cât suma lunară depusă este mai mare, cu atât venitul de după ieșirea la pensie este mai generos. În cazul Băncii Transilvania, suma minimă de contribuție este de 60 de lei pe lună, iar la NN este de 45 de lei.

Deschiderea unui fond de pensii privat prezintă mai multe avantaje, precum flexibilitatea contribuției lunare, faptul că nu există o limită de vârstă pentru deschiderea unui fond, suma minimă de contribuție lunară este accesibilă, iar perioada minimă de cotizație este de 90 de luni, adică 7 ani și jumătate.

Astfel, cotizația lunară poate fi adaptată la posibilitățile și nevoile fiecărui beneficiar. Fondul de pensie privată poate fi deschis cu ușurință prin prezentarea la sediul băncii alese sau prin apel telefonic. Mai multe bănci precum BT și BCR oferă acum posibilitatea de a te înregistra online, pe site-ul acestora, completând un formular cu datele personale.

Printre băncile din România care oferă această posibilitate se numără Banca Transilvania,  BCR, Allianz Țiriac, BRD și Generali. Alte companii care oferă acest serviciu sunt MetropolitanLife și NN, care se ocupă totodată cu asigurări de viață și sănătate.