Infofinanciar > Info > Ce sume vor plăti bucureștenii la întreținere în această iarnă? Cresc sau nu prețurile?
Info

Ce sume vor plăti bucureștenii la întreținere în această iarnă? Cresc sau nu prețurile?

facturi energie antena3.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Conform unei declarații făcute de primarul Capitalei, Nicușor Dan, tariful pentru gigacalorie nu se va majora în această iarnă. Acesta a mai asigurat că furnizarea agentului termic nu va reprezenta o problemă. Situația va fi una pozitivă deoarece va funcționa și centrala de la Titan. Totodată, spre finalul sezonului rece se vor mai porni și cele 20 de centrale de cartier.

Cetățenii care locuiesc în București se gândesc deja la ce sume vor scoate din buzunare pentru a-și achita facturile la întreținere în sezonul rece.

Prețul pentru gigacalorie

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, i-a asigurat pe locuitorii din București că nu vor exista creșteri de prețuri în privința gigacaloriei. Tariful acesteia se va menține la 346 de lei, atât cât a fost și anul trecut. Totuși, tariful real al unei gigacalorii este de 860 de lei. Restul sumei este subvenționată din bugetul Primăriei.

„Prețul gigacaloriei nu va crește în această iarnă. Este înțelegerea pe care am avut-o cu consilierii generali. Bucureștenii vor plăti (n.r gigacaloria) tot 346 de lei cât au plătit și iarna trecută”, a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Fără întreruperi

De asemenea, conform declarațiilor făcute de primarul general al Capitalei, nu vor exista întreruperi ale furnizării sau avarii. Acestea vor fi limitate pentru că s-au făcut reparații la conducte. Totodată, în data de 18 septembrie la nivelul Consiliului General se va aproba o plată în valoare de 400 de milioane de lei către ECLEN.

Compania Termoenergetica are o datorie de aproximativ un miliard de lei către compania producătoare de energie termică Electrocentrale București. Autoritatea sub care funcționează aceasta este a Ministerului Energiei.

„Va fi mai bine în această iarnă față de cea trecută pentru că va funcționa și centrala de la Titan, iar spre sfârșitul iernii cele 20 de centrale de cartier”, a mai precizat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Aprobarea proiectului

În data de 18 septembrie a avut loc o ședință extraordinară cu consilierii municipali. În cadrul acestei întâlniri s-a adoptat proiectul care are în vedere acoperirea cu bani din bugetul local a unei pierderi financiare în valoare de 406 de milioane de lei către Termoenergetica. Această datorie a rezultat în urma decalajelor de aprobare a tarifelor companiei. Acestea trebuiau aliniate cu creșterile de tarife care existau pe piață.

Pentru aprobarea acestui proiect au existat 30 de voturi pozitive. În schimb, 21 de persoane s-au abținut, iar una a votat negativ, informează romaniatv.net

Lucrări de reabilitare

Compania Termoenergetica a scos la licitație lucrările de reabilitare pentru 18 centrale termice. Contractul va fi valabil pe o perioadă de 12 luni. Valoarea maximă a acestuia va fi de 20,5 milioane de lei. Zonele în care se află centralele sunt Depou Ferentari, Luterană și Rosetti. În acestea vor fi loturi de câte șase centrale, informează economedia.ro