Info

Ce se întâmplă cu clienții Enel după plecarea din România? „Se schimbă proprietarul, nu dispare compania”

Enel, Sursă foto: Enel
Sursă foto: Enel

Marți, reprezentanții Enel au anunțat că furnizorul de energie electrică va părăsi piața din România până la sfârșitul anului 2023. Însă, potrivit experților, chiar dacă compania nu va mai avea activitate în țara noastră, cei 3 miloane de clienți vor primi în continuare energie electrică. Astfel, italienii de la Enel își vor vinde activele către alt jucător de pe piață care va continua procesul de furnizare a curentului. Potrivit presei elene, acțiunile ar putea ajunge la Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC).

Însă, legea spune că noul proprietar nu este obligat neapărat să preia toți clienții, acesta având posibilitatea să aleagă pe cine păstrează.

Ce faci dacă ești șters de pe listă

În cel mai rău caz, dacă activele Enel nu vor fi cumpărate de nimeni sau dacă noul furnizor va renunța la anumiți clienți, cei în cauză vor fi preluați de un furnizor de ultimă instanță (FUI), care se află sub tutela Autorității din Energie (ANRE).

În plus, clienții au posibilitatea acum să-și schimbe furnizorul de energie electrică înainte de plecarea Enel din România. Acest lucru se poate face online, printr-o simplă cerere adresată noului furnizor, scriu cei de la Economedia.

Conform reprezentanților ANRE, legislația prevede că toți clienții au garantat accesul neîntrerupt la utilități.

„În situația în care orice operator economic cu activitate în sectorul de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale se retrage din piața din România, clienții finali de energie electrică/gaze naturale vor avea asigurată, în mod neîntrerupt, continuitatea furnizării cu energie electrică/gaze naturale, după caz”, au susținut angajații ANRE.

Consiliul Concurenței liniștește apele

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a susținut că „se schimbă proprietarul, nu dispare compania” și „nu există niciun motiv pentru care vânzarea ar afecta clienţii”.

„Vă dau exemplul CEZ, care se numeşte în continuare CEZ, deşi proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiţii australian localizat la Londra. Dar clienţii au contract cu compania CEZ şi primesc serviciile CEZ. Ieşirea unei companii nu este o tragedie în sine, companiile vin şi ies. Repet, la CEZ, schimbarea mi s-a părut că a decurs bine, nu am văzut nicio schimbare în piaţă. Nu văd de ce ieşirea Enel ar trebui privită altfel decât ieşirea CEZ”, a mărturisit Chiriţoiu.

De asemenea, acesta a subliniat care vor fi efectele plecării companiei italiene din România.

„Piața de energie trece printr-o perioadă dificilă. Este o criză care afectează şi companiile şi clienții. Guvernul a luat măsuri, în decurs de un an au fost patru ordonanțe de urgență. Când e criză şi faci lucrurile în viteză, evident că nu totul iese perfect. S-au adus tot felul de corecții şi sunt convins că putem discuta alte măsuri de corecție a cadrului legal şi de a asigura cât se poate predictibilitatea operatorilor. Dar, din nou, e criză, nu ai cum să prevezi totul. Aceasta este provocarea momentului, să ajungem la o reglementare inteligentă în energie”, a mai completat șeful instituției în cadrul conferinței „Concurența în sectoare inovative”.