Infofinanciar > Lumea la zi > CE schimbă normele de acordare a permiselor auto. Se prevede extinderea perioadei de probă pentru începători
Lumea la zi

CE schimbă normele de acordare a permiselor auto. Se prevede extinderea perioadei de probă pentru începători

Amenzi șoferi, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Comisia Europeană are în plan introducerea unui permis de conducere digital valabil în întreaga UE, precum și noi dispoziții pentru facilitarea aplicării normelor de circulație la nivel transfrontalier.

Obiectivul actualizării normelor de testare devine prioritar în condițiile accelerării tranziției către vehicule cu emisii zero și al necesității îmbunătățirii siguranței pentru toți participanții la trafic. UE și-a asumat ca obiectiv până în 2050 realizarea așa-numitei „Viziuni zero”, care urmărește reducerea la zero a deceselor pe șoselele europene. Conform experților europeni, adopția extinsă a autovehiculelor electrice necesită actualizarea normelor de testare pentru a putea evalua nivelurile de cunoștințe și competențe legate de sistemele avansate de asistență la conducere, precum și de alte tehnologii automatizate.

„(Noile norme – nr) vor pregăti mai bine conducătorii auto pentru vehiculele cu emisii zero și pentru conducerea pe drumurile urbane, alături de un număr tot mai mare de biciclete și vehicule cu două roți, precum și de pietoni. Acestea vor permite, de asemenea, tinerilor conducători auto să dobândească experiență prin intermediul unui sistem de conducere acompaniată – începând cu vârsta de 17 ani, tinerii vor putea învăța să conducă și vor putea obține un permis de conducere. Cei care au împlinit vârsta de 17 ani vor putea să conducă singuri după împlinirea vârstei de 18 ani și să lucreze ca șoferi profesioniști de îndată ce un anumit loc de muncă permite acest lucru. Acest lucru va contribui la abordarea penuriei actuale de conducători auto”, se arată în propunerea Comisiei Europene.

Ce prevăd noile norme auto europene

Pentru atingerea „Viziuni zero” până în 2050, noile norme includ măsuri diverse, precum obligația conducătorilor auto începători ca, după trecerea testului, să parcurgă o perioadă de probă de cel puțin doi ani. Măsura este justificată de faptul că 2 din 5 accidente mortale implică un conducător auto sau un motociclist cu vârsta sub 30 de ani. Dar și de faptul că noile reglementări prevăd că tinerii vor putea susține examenele de conducere acompaniată de autoturisme și camioane începând cu vârsta de 17 ani, pentru a dobândi experiență.

Totodată, oficialii europeni au în plan adoptarea și impunerea unui nivel de toleranță zero pentru conducerea sub influența alcoolului, respectiv o alcolemie de 0%.

O altă măsură importantă pentru forul de la Bruxelles este adaptarea metodelor de pregătire și testare a conducătorilor auto pe zona de conduită preventivă, pentru a proteja utilizatorii vulnerabili pe șosea. Acest lucru va îmbunătăți siguranța pietonilor, bicicliștilor și utilizatorilor de scutere și biciclete electrice.

Permise de conducere digitale

Comisia Europeană a propus și introducerea unui permis de conducere digital pentru a facilita recunoașterea permiselor de conducere între statele membre. Astfel, înlocuirea, reînnoirea sau preschimbarea unui permis de conducere vor fi mult mai ușoare, deoarece toate procedurile vor fi online.

„Normele actuale ale UE privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier au contribuit la asigurarea faptului că persoanele nerezidente care săvârșesc contravenții rutiere nu rămân anonime. Comisia propune, de asemenea, consolidarea rolului punctelor de contact naționale consacrate, astfel încât acestea să poată coopera mai bine cu autoritățile de aplicare a legii implicate în cercetarea infracțiunilor. Acest lucru va aborda deficiențele actuale în ceea ce privește cooperarea dintre statele membre în ceea ce privește cercetarea infracțiunilor”, se mai arată în documentul CE, citat de Economedia.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.