Infofinanciar > Info > Ce se întâmplă cu pensionarii care au grupă de muncă. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul
Info

Ce se întâmplă cu pensionarii care au grupă de muncă. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul

pensie (sursă foto: Botoșăneanul)
Sursa foto: arhiva companiei

Ministrul Muncii a oferit mai multe informații care sunt importante pentru românii care au lucrat în grupe de muncă. Potrivit declarațiilor pe care oficialul le-a oferit în cadrul unei emisiuni, românii care au ieșit deja la pensie nu vor fi afectați de modificări.

Însă, cei afectați de aceste schimbări sunt românii care vor ieși la pensie în viitor. Concret, cei care în prezent muncesc în condiții speciale și deosebite nu vor mai beneficia de reducerea vârstei de pensionare.

Menținerea grupelor de muncă

„In momentul in care noi am negociat cu Comisia jalonul 214, reforma sistemului public de pensii, ca urmare a negocierilor cu Comisia am reușit să menținem grupele de munca pana in anul 2035 cu niște ajustări și ale condițiilor de eligibilitate și ale beneficiilor.

Beneficiile ramase sunt beneficii semnificative in continuare, adică ai punctaj suplimentar, ai spor de grupa, ai reducerea vârstei de pensionare. E drept ca la condițiile generale – fiindcă de exemplu la anumite categorii – mineri sau respectiv cei din zonele de radiații sunt alte condiții, dar pentru condițiile generale reducerea vârstei era de 13 ani pentru condiții speciale, acum este de 10. Iar condițiile deosebite era de 10 ani, acum este de 7

Absolut toți pensionarii care au beneficiat de grupe de munca își păstrează drepturile. Noua lege dispune doar pentru viitor. Deci de acum înainte vor fi condițiile acestea”, a spus Simona Bucura Oprescu, potrivit realitatea.net

Recalcularea pensiilor

Începând cu data de 1 septembrie a acestui an, veniturile seniorilor se vor majora pentru a doua oară. O altă creștere a fost înregistrată la începutul anului, în data de 1 ianuarie. Atunci, pensiile acestora au fost indexate cu rata inflației.

Acum, conform noii legi a pensiilor, toate cele peste cinci milioane de pensii din România vor fi recalculate după o nouă formulă.

Potrivit unor informații transmise de Simona Bucura Oprescu, veniturilor unor români se vor majora și cu 80%.

Majorare cu 80%

„În indemnizația minimă socială sunt peste 1,2 de milioane de români.

În această zonă avem atât români care au lucrat stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar și români care au lucrat poate 35 de ani sau peste 35 de ani pe salariul minim pe economie sau români care au intrat în această zonă a indemnizației minime sociale din cauza unui accident de muncă și au în acest moment o pensie de invaliditate.

În cazul acestor români, cei care au avut peste 35 de ani de muncă cu venitul minim pe economie, vor avea o creștere semnificativă a pensiilor.

Simulările pe care le-au făcut cei de la Casa Națională de Pensii indicau că având ca referențial venitul, indemnizația minimă socială din 2023, cu cât va primi pensionarul în septembrie 2024, vom avea și creșteri de 80% ale acestor venituri”, a transmis Simona Bucura Oprescu.

Cât înseamnă în bani

„În bani, înseamnă mai puțin de 1.000 lei. Acele simulări indicau o diferență de la 1125 de lei la 1.960 lei aproximativ.

Important este ca fiecare pensionar să știe că absolut toate veniturile contributive vor fi luate în calcul după noua lege. Că răsplătim munca și educația. Și că dacă ai muncit mai mult de 25 de ani vei beneficia de puncte de stabilitate.

În noua lege a pensiilor, principalul obiectiv pe care l-am avut, iar specialiștii noștri spun că am și reușit, este acela că pentru muncă și contribuții egale vei primi aceeași pensie”, sunt informațiile transmise de ministrul Muncii, potrivit antena3.ro