Educație financiară

Ce înseamnă bull market pe piața criptomonedelor?

Criptomonede - sursa foto - playtech.ro
Foto: playtech.ro

”Bull market” este o tendință de piață. Iar, tendințele pieței sunt atent urmărite atât de analiștii tehnici, cât și de analiștii fundamentali. De aceea este bine să știm ce este un ”bull market” în orice piață, deci și a criptomonedelor

În general, ”bull market” sau ”bull run” este definit ca o perioadă în care majoritatea investitorilor achiziţionează crypto, cee ace spune că preţul monedelor digitale se află în creştere.

Privind de jos în sus, dacă se observă că preţul unei monede se afla într-un trend crescător acesta poate fi un semn că majoritatea lumii cumpăra acea monedă, deci preţul ei va continua să crească, are popularitate și lumea, în general are încredere în proiectul din spatele ei.

Deci există şanse ca pe viitor preţul acesteia să crească exponenţial. Și iată un ”bull market”

Să înțelegem ”bull market-ul”

Termenul “bull market” este adesea utilizat în contextul pieței bursiere. Cu toate acestea, poate fi utilizat pe orice piață financiară – inclusiv Forex, obligațiuni, mărfuri, imobiliare și criptomonede.

Important, o piață bull nu înseamnă că prețurile nu scad sau nu fluctuează. Este indicat să luați în considerare piețele bull pe perioade mai mari de timp, de luni sau ani. În acest sens, piețele bull vor include perioade de declin sau consolidare, fără a rupe tendința majoră a pieței.

De unde vine termenul de ” bull market”

În 1712, un celebru illustrator și caricaturist britanic, John Arbuthnot, a lansat o serie foarte populară de broșuri cu desene în care erau descrise două personaje, ambii fiind comercianți pe piața bursieră. Ei erau John Bull și Ursul.

De atunci, numele “tauri” și “urși” au rămas în lexiconul piețelor financiare ca termeni simbolizând principalii participanți la tranzacționare, cu strategii opuse – vânzători și cumpărători.

Bull-ii tcumpără active, sperând că valoarea lor va crește în viitor. În cazul în care așteptările “taurului” sunt îndeplinite, el așteaptă vârful creșterii valorii activelor și le vinde, câștigând din diferența dintre prețurile inițiale și cele curente.

La polul opus, “urșii” se bazează pe scăderea prețului activelor. Odată ce activele ajung la un punct scăzut, acești comercianți le vând.

Care este beneficiul? “Urșii” anticipă în avans la căderea anumitor active, le cumpără la un preț mic, iar când acestea scad și mai mult în valoare le vând la alt preț și mai mic, obținând astfel profit. Ursul vinde, de asemenea, active la un preț scăzut, așteaptă o scădere a cotațiilor și cumpără moneda vândută înapoi, la un cost chiar mai mic.

Între bull și bear

În general, economia globală fluctuează între piețele bull și bear. Aceste cicluri economice pot dura ani, chiar decenii.

Ca un exemplu mai ușor de asimilat: unii specialiști afirmă că piața taurului care a început după criza financiară din 2008 și a durat până la pandemia de coronavirus a fost „cea mai lungă bull market din istorie”.

Alții spun că adevărata ”bull market” a fost Dow Jones Industrial Average (DJIA), o bull market care a durat un secol. Deși există perioade de declin care pot dura ani de zile, cum ar fi crizele din 1929 sau 2008, tendința generală este spre plus

Unii specialiști susțin că o tendință similară s-ar putea înregistra și cu Bitcoin. Dar nu se poate spune cu adevărat dacă și când Bitcoin se va confrunta cu o piață bear de mai mulți ani…