Infofinanciar > Esential > Ce importanță au serviciile în economia Olandei? Sectorul angajează 79% din populația țării
Esential

Ce importanță au serviciile în economia Olandei? Sectorul angajează 79% din populația țării

portul vechi al rotterdamului, olanda, noasptea
sursa foto dreamstime

Economia Olandei este dominată de servicii. Potrivit datelor din 2021, sectorul serviciilor a contribuit cu aproximativ 79% la PIB-ul Olandei. Printre cele mai importante sectoare de servicii se numără sectorul financiar și de asigurări, comerțul și sectorul transporturilor și comunicațiilor. Olanda este, de asemenea, un important centru de servicii pentru comerțul internațional, având portul din Rotterdam, unul dintre cele mai mari porturi din țările Europei și care este utilizat pentru transportul de mărfuri din întreaga lume. 

Companiile mici care se specializează în diverse tipuri de servicii s-au descurcat cel mai bine în economia Olandei în ultimul deceniu, dar există o consolidare tot mai mare în unele domenii ale sectorului serviciilor, deoarece marile corporații cumpără sau fuzionează cu firmele mai profitabile. 

Sectorul serviciilor pentru economia Olandei 

Serviciile reprezintă peste 52,5% din veniturile naționale și angajează 79% din forța de muncă. Sectorul serviciilor este axat în principal pe transport, distribuție, logistică, bănci și asigurări, inginerie hidraulică și noi tehnologii. Țara este, de asemenea, principalul furnizor european de servicii de transport maritim, ceea ce nu este surprinzător, deoarece economia Olandei depinde în mare măsură de exporturi.  

Sectorul bancar olandez joacă un rol important în funcționarea economiei Olandei și are o dimensiune relativ mare în comparație cu PIB-ul, activele sale reprezentând 330% din PIB în 2022, cele mai mari cinci bănci reprezentând aproximativ 85% din activele totale ale sectorului (Federația Bancară Europeană). 

Peste 170 de milioane de consumatori (mai mult de o treime din populația Uniunii Europene) locuiesc pe o rază de 482 de km în jurul Olandei. Țara este un centru cheie în cadrul rețelei globale de afaceri, cu o infrastructură avansată orientată spre transportul de bunuri, persoane și date. Punctele sale principale de distribuție includ Rotterdam, cel mai mare port din Europa, și Aeroportul Schiphol din Amsterdam, al patrulea aeroport din Europa ca mărime pentru mărfuri.  

Țara a profitat de locația sa și de economia sa avansată pentru a deveni una dintre cele mai importante națiuni comerciale din lume și o puternică economie mondială. Olanda este a șaptesprezecea cea mai mare economie mondială și a cincea cea mai mare din Uniunea Monetară Europeană (zona euro), cu un produs intern brut (PIB) de 1 trilion de dolari în 2021. 

Recreere, cultură, transport și servicii de cazare și alimentație publică 

În 2022 (ajustat la variația prețurilor), consumatorii au cheltuit cu 6,6% mai mult decât în 2021; o creștere mare din punct de vedere istoric. Aceștia au cheltuit mai mult, în principal, pentru servicii precum serviciile de cazare și alimentație publică, recreere, cultură, transport și comunicații. Societatea a fost redeschisă pentru cea mai mare parte a anului 2022, în timp ce o închidere dură s-a aplicat pentru aproape jumătate din anul 2021. 

Cu alte cuvinte, gospodăriile și-au majorat în principal cheltuielile în sectoarele care au fost afectate puternic în 2020 și 2021 ca urmare a măsurilor privind coronavirusul. De exemplu: în 2022, cultura, sportul, recreerea și alte servicii a fost sectorul cu cea mai rapidă creștere a valorii adăugate (adică diferența dintre producția și consumul de energie, materiale și servicii), cu 34%. Pe de altă parte, în 2022, valoarea adăugată a acestui sector era încă ușor sub nivelul de dinaintea pandemiei. 

În ceea ce privește serviciile pentru întreprinderi, o creștere rapidă a fost observată în principal în domeniul călătoriilor, al muncii temporare și al serviciilor specializate pentru întreprinderi (de exemplu, consultanță în management și firme de arhitectură și inginerie). În ceea ce privește comerțul, transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică, cea mai mare creștere în acest sector a fost realizată în serviciile de cazare și alimentație publică și în transporturi. Oamenii au putut vizita din nou restaurante și baruri și au putut pleca în vacanțe în străinătate. De asemenea, transportul public a transportat anul trecut mai mulți oameni decât în 2021. 

Sectorul tehnologic și economia Olandei 

Fiind cea mai conectată dintre țările Europei, Olanda este una dintre cele mai bune state pentru companiile de tehnologie. Întreprinderile care investesc în sectorul tehnologic și IT din Țările de Jos prosperă, datorită forței de muncă olandeze multilingve și pricepute în domeniul tehnologiei, a infrastructurii digitale excelente, a unei culturi inovatoare și deschise, a stimulentelor pentru cercetare și dezvoltare și a accentului puternic pus de guvernul olandez pe evoluțiile din domeniul tehnologiei. În calitate de consumatori, olandezii sunt fruntași în domeniul digital, fiind lideri în adoptarea noilor aplicații digitale. 

Mediul tehnologic olandez este ancorat de o infrastructură digitală robustă. Olandezii ocupă locul 2 în lume în ceea ce privește conectivitatea online, 98% dintre gospodării având conexiune în bandă largă. De asemenea, în Olanda se află Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), unul dintre cei mai importanți distribuitori de date digitale din lume. Această rețea avansată permite companiilor să rămână conectate digital și să remodeleze viitorul. De asemenea, aceasta alimentează conexiunile de tip „work-from-home” (lucrează de acasă), ceea ce încurajează un echilibru sănătos și flexibil între viața profesională și cea privată. 

Sursă: Biroul Central de Statistică al Olandei

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.