Infofinanciar > Info > Ce este și cum va funcționa Fondul de Garantare. Românii vor putea primi despăgubiri pentru vacanțe
Info

Ce este și cum va funcționa Fondul de Garantare. Românii vor putea primi despăgubiri pentru vacanțe

turism, pasapoarte, sursa foto dreamstime
Sursa foto: arhiva companiei

Într-o perioadă foarte scurtă, românii vor avea posibilitatea de a primi despăgubiri de vacanță. Asta în cazul în care vor avea nevoie. Conform promisiunile făcute de reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Fondul de Garantare pentru agențiile de turism ar trebui să se finalizeze în curând.

De asemenea, și Fondul de Garantare a biletelor de avion ar trebui să fie gata într-o perioadă scurtă. Acestea vor oferi turiștilor banii înapoi pentru vacanțele pe care le-au ratat.

Banii înapoi

Actul normativ pentru înființarea fondurilor de garantare a biletelor de avion și a pachetelor de servicii de călătorie ar putea fi discutat de Guvern în luna septembrie a acestui an.

„ANAT doreşte să finalizeze, în acest an, Fondul de Garantare pentru agenţiile de turism precum şi Fondul de garantare a biletelor de avion.  Avem nevoie de aceste fonduri, care se vor adăuga la pachetul turistic, pentru despăgubirea turiştilor, respectiv a pasagerilor, în caz de nevoie. Cele două fonduri ar urma să fie administrate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM)”, este mesajul pe care l-a transmis Alin Burcea, președintele ANAT.

Recuperarea sumelor cheltuite

În prezent, prin intermediul asigurărilor, turiștii au posibilitatea de a primi înapoi între 8 și 15% din bani. Prin implementarea acestor două tipuri de fonduri de garantare, dacă se va întâmpla ca agenția să dea faliment, românii vor avea posibilitatea de a-și recupera banii integral.

„Actul normativ (de înfiinţare a fondurilor de garantare, n.r.) sper să îl avem pe masa premierului în trei luni. Undeva în septembrie. Ministerul Economiei, care ne tutelează pe noi, sper să aibă posibilitatea să-i pună prim-ministrului, pe masă, actul normativ în septembrie şi să intre în vigoare în ianuarie. (…) ”, a mai adăugat Alin Burcea.

Colectarea banilor

Un lucru pe care l-a evidențiat președintele ANATgarantareeste acela că banii se vor strânge într-un cont. Mai apoi, agențiile vor contribui și ele cu o sumă anume. Aceasta „va fi la dispoziţie, în cazul în care sunt probleme”.

„Este foarte simplu, se colectează banii într-un cont. Sperăm ca domnul prim-ministru, în înțelepciunea lui, să ne sprijine cu nişte bani la început, când fondul nu are bani, după care, toate agenţiile vor cotiza cu o anumită sumă, fie o sumă care este stabilită în mărime absolută, fie 0,3% cum este în Germania. Vom strânge un fond, care va fi la dispoziţie în cazul în care sunt probleme.

Acest fond va fi gestionat de FNGCIMM, Fondul Naţional de Garantare a IMM-urilor. Care este alături de noi de un an de zile de când lucrăm la leg. Și ei vor fi cei care vor urmări în cazul în care sunt probleme, vor da banii. (…) Vom finaliza şi fondul de garantare pentru biletele de avion. Aici e mai simplu. Premierul a fost încântat de această propunere. Sunt cinci state care o fac. Un euro se va colecta de către aeroporturi, să se strângă un fond, şi, în cazul în care orice companie care operează România dă faliment, nimeni să nu mai piardă bani.

Ăsta este ţelul nostru, de fapt este şi directivă europeană, niciun client, niciun turist, nu trebuie să piardă niciun ban dacă a avut bucuria să ne fie client sau turist”, a mai adăugat Alin Burcea.

Specialiștii în domeniu susțin că aceste fonduri de garantare sunt esențiale pentru o mai bună protecție a călătorilor. Dar  și pentru dezvoltarea durabilă a turismului în România, informează mediaflux.ro