Infofinanciar > Info > Ce a făcut Eduard Hellvig înainte de cariera la SRI? Pregătiri profesionale și funcții politice
Info

Ce a făcut Eduard Hellvig înainte de cariera la SRI? Pregătiri profesionale și funcții politice

eduard hellvig
sursă foto: realitatea.ro

Eduard Hellvig, ce a ocupat funcția de director al Serviciului Român de Informații (SRI), a fost anterior membru al Partidului Național Liberal (PNL) și despre care se zice că este un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, cu care a colaborat în campania prezidențială. Hellvig a avut o relație strânsă și cu fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, fiind chiar consilierul său personal.

În calitate de membru al Parlamentului European, Hellvig a îndeplinit funcția din 2013. Înainte de aceasta, el a ocupat poziția de ministru al Dezvoltării în perioada 7 mai 2012 – 19 decembrie 2012. Cu toate acestea, Hellvig și-a prezentat demisia la scurt timp după numirea sa în funcție, după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a făcut public faptul că liderul liberal se află într-un conflict de interese.

Conflict de interese

În noiembrie 2012, Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat că a constatat încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către Eduard Raul Hellvig și alți doi miniștri – Ovidiu Silaghi și Liviu Pop, precum și de către secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache.

După anunțul făcut de ANI, Eduard Hellvig a demisionat și a declarat că, în cazul în care suspiciunea de incompatibilitate va fi dovedită, nu va mai ocupa niciodată funcția de ministru „Este vorba de suspiciune de incompatibilitate, asa cum am primit adresa de la ANI. In momentul in care voi avea o decizie definitiva de la justitie, daca se va demonstra ca am fost incompatibil, eu, Eduard Hellvig, niciodata nu voi mai fi ministru in Romania, asta garantez”, a spus Hellvig, citat de Hotnews.

În decembrie 2014, în urma unei decizii definitive, Înalta Curte i-a dat dreptate lui Hellvig în procesul cu ANI. Eduard Hellvig a avut o carieră politică în Partidul Conservator (PC), fiind parlamentar și europarlamentar. Ulterior, în 2008, a trecut la Partidul Național Liberal (PNL) și a deținut funcția de consilier personal al lui Crin Antonescu.

Potrivit CV-ului său, Eduard Hellvig este absolvent al specializării Științe Politice din cadrul Facultății de Științe Politice și Administratie Publica, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca (1997). A urmat și studii post-universitare în domeniul securității și apărării la Colegiul Național de Apărare, Universitatea Carol I, București (2005-2006).

Cariera politică

Eduard Hellvig a intrat în politică în 1998, lucrând ca consilier al fostului vice-președinte al PNL, Horia Rusu. În perioada 2001-2003, a ocupat funcția de director general al Institutului de Studii Sociale din București. A fost deputat al Partidului Conservator în mandatul 2004-2008 și europarlamentar pentru o perioadă de 5 luni. După ce nu a obținut un post eligibil de europarlamentar, a părăsit Partidul Conservator și s-a alăturat PNL.

În 2008, a candidat din partea PNL Oradea la alegerile parlamentare, dar nu a reușit să obțină un mandat. Ulterior, a devenit consilierul personal al președintelui PNL, Crin Antonescu. După înfrângerea lui Antonescu în alegerile prezidențiale din 2009, Hellvig s-a retras la Oradea. Începând din 2009, deține titlul de Doctor în Științe Politice conferit de Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București.

În mai 2011, Crin Antonescu l-a numit pe Eduard Hellvig secretar general al PNL, înlocuindu-l pe Radu Stroe.