Infofinanciar > Info > Câți bani primesc românii pentru diurnă? Valoarea este sub media europeană
Info

Câți bani primesc românii pentru diurnă? Valoarea este sub media europeană

creste-salariul-minim
Sursa foto: arhiva companiei

În România, suma care este acordată pentru diurnă este mult mai mică față de cea care se oferă în alte state membre ale Uniunii Europene. Acest lucru îi afectează și mai tare pe angajați, în condiția în care deplasările pentru afaceri sunt un factor important pentru dezvoltarea companiilor și a relațiilor comerciale.

Valoarea unei diurne, în România, este de numai 57,5 lei. Transformată în euro este de numai 11,59 euro. Aceasta este oferită în  limita a trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat. Cu toate acestea, unii angajatori din mediul privat aleg să ofere mai mult de atât. Aceștia stabilesc nivelul diurnelor la limita superioară a plafonului neimpozabil.

Diurnă în Europa

La polul opus se află câteva țări membre ale Uniunii Europene. Valoarea diurnei în aceste țări este de 35 de euro, zilnic. Maximul neimpozitabil este de 87,5 euro pe zi, în limita a trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat.

Companiile au posibilitate de a stabili care este suma pe care vor să o ofere pentru delegații. Totuși, decizia este supusă condițiilor care sunt prevăzute de lege, sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Durata maximă pentru care se poate realiza o delegare este de 60 de zile calendaristice, pe parcursul unui an. Numărul acestor zile poate fi depășit, totuși. Principala condiție este ca angajatul să fie de acord cu cerința companiei.

Cheltuielile acoperite

Ceea ce trebuie să acopere banii de diurnă sunt atât costurile de masă, cât și cheltuielile neprevăzute. Printre acestea se regăsesc taxele de oraș, de autostradă, de parcare. Ba chiar se ia în considerare și taxa de internet.

Totodată, diurna mai trebuie să acopere și cheltuielile de transport. Printre acestea se regăsesc cheltuielile pe biletul de avion, pe biletul de călătorie sau pe combustibil. Totodată și cheltuielile de cazare trebuie să fie acoperite, informează playtech.ro 

România vs alte țări

În cazul României, cheltuielile pentru vehiculele folosite exclusiv în scopuri profesionale sunt deductibile în totalitate. În atribuțiile companiei intră verificarea kilometrilor parcurși de angajat. Cel din urmă trebuie să prezinte dovezi ale cheltuielilor, precum bonurile pentru combustibil, pentru a justifica kilometrii parcurși. Dacă se întâmpla ca alimentarea vehiculului să se realizeze în străinătate, valoarea va fi convertită în lei, la cursul valutar al BNR de la data la care a fost alimentat autovehiculului.

În cazul Poloniei, la începutul unei călătorii, angajatul are datoria de a nota numărul de kilometri parcurși care apare în bordul mașinii. La finalul unei deplasări, angajatul trebuie să noteze, din nou, numărul de kilometri parcurs. Diferența dintre cele două valori reprezintă numărul de kilometri care a fost parcurs. În funcție de acesta, salariatul va fi remunerat, informează revistabiz.ro