Infofinanciar > Info > Câți bani „fură” statul din salariile noastre? Cum se aplică taxarea muncii în România
Info

Câți bani „fură” statul din salariile noastre? Cum se aplică taxarea muncii în România

Dar din suflet pentru seniori
Sursa foto: Ziarul din Muscel

Potrivit unui studiu comparativ al impozitării salariilor din 16 țări europene, realizat de Romanian Business Leaders, impozitarea muncii în România este una dintre cele mai împovărătoare în raport cu costurile totale ale angajatorilor.

Acesta a fost făcut în perioada mai – august 2023, iar țările luate în analiză au fost Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania și Ungaria.

Ca atare, după ce plătesc taxe și impozite către bugetul de stat, salariații români rămân cu cei mai puțini bani în comparație cu celelalte țări analizate, notează hotnews.ro.

Un calcul simplu arată că, la un salariu brut lunar de 1.000 de euro (5.000 de lei), românii au cel mai mic salariu net. În vreme ce un angajat român rămâne cu 572 de euro, un angajat bulgar rămâne cu 653 de euro, iar unul olandez cu 746 de euro.

Cu toate că are o cotă unică de impozitare a veniturilor din salarii, țara noastră se află printre cele șase țări (dintre cele 16 analizate) în care contribuțiile sociale se aplică neplafonat asupra veniturilor din salarii.

Taxarea muncii în alte țări

Majoritatea țărilor analizate cu impozite progresive sau cote de impozitare diferențiate au contribuțiile sociale plafonate maximal pentru a echilibra povara fiscală totală asupra muncii.

Acest studiu comparativ atrage atenția asupra faptului că, în absența plafonării maximale a contribuțiilor sociale (CAS și CASS)creștere fiscalității (precum un impozit progresiv) în România ar conduce la o scădere și mai mare a salariului net pe care un angajat l-ar primi comparativ cu salariații din celelalte țări analizate și la o erodare și mai accentuată a puterii de cumpărare comparativ cu țările vecine.

Pe de altă parte, o plafonare a contribuțiilor sociale, în paralel cu implementarea unor deduceri mai mari, mai ales pentru salariile mici, ar permite o eventuală ajustare a cotei unice de impozit pe salarii pentru a echilibra această povară fiscală prin redistribuirea ei în mod echitabil în societate.

Analiza comparativă a fost realizată de RBL prin contribuția membrilor experți din cadrul grupului de lucru de fiscalitate care au analizat legislația fiscală aplicabilă veniturilor din salarii din 16 țări din Europa.