Infofinanciar > Info > Câți ani trebuie să muncească românii pentru a se putea pensiona? Informațiile din noul proiect de lege
Info

Câți ani trebuie să muncească românii pentru a se putea pensiona? Informațiile din noul proiect de lege

rCum se va face recalcularea pensiilor calcul ecalcularea-pensiilor
Sursa foto: arhiva companiei

Noua lege a pensiilor a fost pusă în dezbatere de către Ministerul Muncii. Aceasta ar urma să se aplice începând cu anul 2024. De asemenea, oficialii au mai transmis faptul că toate pensiile aflate în plată se vor recalcula după noua formulă.

„Aplicarea formulei de calcul doar pentru noii pensionari nu reprezintă o opţiune, deoarece excluderea de la aplicarea noii formule a pensiilor aflate în plată ar reprezenta o nouă inechitate, ceea ce ar genera noi nemulţumiri şi, pe cale de consecinţă, obţinerea drepturilor în instanţă”, se transmite în expunerea de motive a proiectului.

Cât vor munci românii

Conform noului proiect, există câteva condiții pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă. Aceasta se oferă seniorilor care, la data pensionării, îndeplinesc cumulativ condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare.

De asemenea, cei care sunt asigurați de sistemul public de pensii și care întrunesc condițiile de înscriere la pensie mai pot alege și să își continue activitatea, anual. Totuși, acest lucru se poate face cu acordul angajatorului. Vârsta până la care își mai pot continua activitatea pensionarii este 70 de ani.

Stagiu de cotizare

Cei care doresc să iasă la pensie trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare contributiv de 15 ani. Acest lucru se aplică atât în cazul femeilor cât și în cazul bărbaților. Mai apoi, stagiul complet de cotizare va fi de 35 de ani. Modalitatea prin care se va atinge acest stagiu de cotizare este prin creșterea eșalonată.

„Începând cu data finalizării eșalonării prevăzute în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege sunt majorate în funcție de evoluția speranței de viață din România, la un interval de maxim 3 ani.

În situația în care se constată o evoluție pozitivă a speranței de viață, Guvernul va lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creștere a speranței de viață”, se arată în proiect.

Vârstă mai mică de pensionare

În cazul femeilor, vârsta de pensionare se va reduce. Mai exact este vorba despre cele care au un stagiu complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani.

Concret, pentru femeile care au născut și crescut un copil, vârsta se va reduce cu 6 luni. În cazul celor care au născut și crescut doi copii această valoare se dublează, mai exact vârsta de pensionare se reduce cu un an. Pentru trei copii vârsta se reduce cu un an și șase luni. Cu doi ani se reduce vârsta femeilor care au născut și crescut patru copii. Pentru femeile cu cinci copii vârsta se va reduce cu doi ani și șase luni. În cazul femeilor cu șase copii, vârsta se va reduce cu trei ani. Nu în ultimul rând, în cazul femeilor cu șapte copii sau mai mult vârsta se reduce cu trei ani și jumătate, informează antena3.ro