Infofinanciar > Info > O categorie de români poate primi 1.500 de euro de la stat. Ce criterii trebuie să îndeplinească
Info

O categorie de români poate primi 1.500 de euro de la stat. Ce criterii trebuie să îndeplinească

Salariu de 8.000 de euro pe lună. Cel mai bun loc de muncă din România
Sursa foto: arhiva companiei

O anumită categorie de români primește vești bune din partea statului. Mai exact, oficialii din Guvern au pregătit un ajutor. Valoarea acestuia se ridică la suma de 1.500 de euro. Acest sprijin este acordat prin intermediul unui program care a fost aprobat de Guvern.

Ordonanța de Urgență a fost deja aprobată de către oficialii din Guvern. Scopul pentru care este oferită această schemă de ajutor de stat este pentru a venit în sprijinul cultivatorilor de roșii și usturoi în spații protejate.

Pierderile suferite de fermieri

Acest grant este oferit cu scopul de a compensa pierderile care au apărut în cazul culturilor care au fost înființate în luna decembrie a anului 2023 și în primul trimestru din acest an. Asta în contextul crizei care a fost cauzată de războiul de la graniță dintre Rusia și Ucraina.

Toate dosarele care au fost deja depuse, dar și cele care se vor depune până la data de 10 mai în acest an, sunt eligibile pentru a fi înscrise în platforma Sistem informatic integrat de management şi monitorizare (SIMM). Aceste informații au fost transmise printr-o notă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Care sunt beneficiarii?

Care sunt, mai exact, românii care pot beneficia de sprijinul din partea statului în valoare de 1.500 de euro.

Pe lista cu beneficiarii se pot regăsi producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice, societățile agricole, organismele/organizaţiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele şi stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol.

Persoanele care sunt considerate eligibile pot primi mai multe forme de ajutor din partea statului. Este vorba, mai exact, despre:

  • 1.500 euro pentru 1000 mp/beneficiar – la cultura de tomate în spații protejate
  •  1.500 euro/ha/beneficiar – la cultura de usturoi.

Condițiile care trebuie îndeplinite

În cazul românilor care doresc să poată beneficia de cei 1.500 din partea statului, este nevoie ca aceștia să îndeplinească mai multe condiții. Concret, ceea ce trebuie să facă aceștia este:

  1.  să solicite ajutorul de stat prevăzut de prezenta ordonanță de urgență;
  2.  să înființeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu tomate în spații protejate;
  3. fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ- teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate, în anul 2024
  4. nu se afle în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat
  5. pentru persoane fizice: să nu fi fost emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului.

Verificările de teren

Un lucru care trebuie evidențiat este acela că se vor realiza verificări de teren. Acest lucru se va face de către echipe mixte DAJ-uri şi APIA.  În cadrul acestor acțiuni, vor exista deplasări pe teren. Scopul pentru care se va realiza acest lucru este pentru a se verifica suprafețele care au fost înființate, dar și menținerea acestora.

Însă, fermierii trebuie să știe un lucru extrem de important. Suprafețele înființate cu tomate, care sunt intercalate cu alte culturi nu sunt eligibile în cadrul acestei scheme de ajutor, informează b1tv.ro