Infofinanciar > Info > O categorie de români este mai norocoasă! Creșteri de 1.500 de lei după recalcularea pensiilor
Info

O categorie de români este mai norocoasă! Creșteri de 1.500 de lei după recalcularea pensiilor

Vești noi pentru seniori! Începe recalcularea pensiilor
Sursa foto: arhiva companiei

Legea nouă a pensiilor a suferit o adaptare esențială pentru a ține cont de realitățile socio-economice actuale. În acest fel, potrivit estimărilor, o categorie de români va beneficia de o creștere a veniturilor după recalculare.

Mulți seniori români așteaptă nerăbdători data de 1 septembrie a acestui atunci. Atunci ei vor afla cu cât li se vor majora veniturile în urma anilor pe care și i-au petrecut în câmpul muncii.

Pensii mai mari pentru români

Atunci când se discută despre majorarea pensiilor se discută despre seniorii care au petrecut un timp îndelungat în câmpul muncii. Seniori care, de-a lungul vieții, au avut contribuții semnificative la sistemul de pensii. Pentru unii dintre aceștia nici pensionarea nu este o perioadă prea liniștită. Asta din cauză că veniturile nu sunt unele substanțiale.

Cu toate acestea, având în vedere că veniturile se vor recalcula, această categorie se români poate să beneficieze și de până la 1.500 de lei bani în plus.

Bani mai mulți după recalculare

Spre exemplu, în conformitate cu noua lege a pensiilor și cu formula de calcul asociată, pensionarii cu venituri lunare cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei, sau cei cu un stagiu contributiv mai mare, cum ar fi de 36 de ani sau mai mult, vor înregistra creșteri semnificative ale pensiilor lor.

Concret, un senior cu o pensie inițială de 2.300 de lei ar putea ajunge să primească 3.900 de lei după recalculare. În acest timp altul, cu o pensie inițială de 2.311 lei net, ar putea să primească 4.039 lei net. Aceste sume pot aduce o transformare semnificativă în veniturile și calitatea vieții pensionarilor din România.

Cât au crescut pensiile?

La începutul acestui an, mai exact la data de 1 ianuarie, veniturile seniorilor s-au majorat cu 13,8%. Această creștere reprezintă indexarea cu rata inflației. Totuși, nu este singura majorare de care seniorii au parte în acest an. Și la data de 1 septembrie pensiile acestora vor mai crește încă o dată, ca rezultat al recalculării pe care mulți români o așteaptă cu sufletul la gură.

Având aceste lucruri în vedere, creșteri ale pensiilor se vor înregistra în cazul a aproximativ trei milioane de români. Creșterile nu sunt deloc unele care se pot trece cu vederea. Potrivit informațiilor pe care le-au oferit autoritățile, există și pensionari care vor beneficia de o majorare de 100%.

Noua Lege a Pensiilor

„Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că, în fiecare an, în luna ianuarie, vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie.

Vechea lege nu stipula data la care trebuiau făcute majorările. Formula pe baza căreia se calculează majorarea este reprezentată de inflația din anul precedent, comunicată de Institutul Național de Statistică.

Pentru pensionari este foarte important să știe că datorită noii legi avem garanția că în fiecare an, indiferent de guverne, nu mai avem majorări ad-hoc și că avem un mecanism clar instituit de lege.

Această formulă era și în legile anterioare, numai că nu se specifica data la care se fac aceste majorări”, sunt informațiile oferite de Simona Bucura Oprescu, conform antena3.ro