Infofinanciar > Esential > Cătălin Tomescu, general NATO, la Hai România: „O dronă navală submersibilă a distrus o navă care costă 600-700 milioane de euro”
Esential

Cătălin Tomescu, general NATO, la Hai România: „O dronă navală submersibilă a distrus o navă care costă 600-700 milioane de euro”

Podcast Hai România, Cătălin Tomescu. Sursa foto: arhiva companiei
Sursa foto: arhiva companiei

Joi, 4 iulie, a avut loc o nouă ediție a podcastului „Hai România”, moderată de Mirel Curea. Invitatul special a fost generalul NATO, Cătălin Tomescu. Cei doi au discutat diverse subiecte, inclusiv războiul din Ucraina, conflictul din Gaza și situația din Afganistan.

Generalul NATO, Cătălin Tomescu, a avut mai multe funcții. Prima a fost între anii 2009-2012, atunci când a fost locțiitorul șefului reprezentanței militare a României pentru NATO și UE. Mai apoi a lucrat în Turcia între anii 2015 – 2018 ca locțiitor al Comandantului Corpului de Reacție Rapidă al NATO de pe teritoriul Turciei de la Istanbul. Mai apoi, după cum a declarat acesta, la finalul carierei, a fost primul comandant al corpului multinațional de Sud-Est. Acest corp a fost axat pe conducerea operațiilor terestre, dar și cu capabilități de „joint” (interarme).

Războiul de la granița României

Un subiect care este pe buzele multor oameni de mai bine de doi ani este cel al războiului din Ucraina. Problema a fost abordată și de către generalul NATO, Cătălin Tomescu. Mai exact despre tipologia acestuia.

După cum a evidențiat Mirel Curea, gazda podcastului, războiul dintre Rusia și Ucraina a început într-un mod clasic.

Generalul Cătălin Tomescu a fost întrebat care este, mai exact, tipologia războiului. Asta în contextul în care au apărut noi armamente și noi tactici ale rușilor.

„Ca tipologie, războiul ăsta intră la clasic. Pentru că se lucrează încă cu structuri de nivel pluton, campanie, batalion, brigadă, regiment, corp de divizie, corp de armată. Numai că diferența este dată de noile tehnologii care au apărut și s-au impus în tipul ăsta de război”, a declarat Cătălin Tomescu.

Oficialul a oferit și un exemplu. „Vă dau un exemplu: drona. Drona exista și până în conflictul început de Federația Rusă în Ucraina. Problema este că nu a avut valențe și nu a avut o altă posibilitate de a-și demonstra eficiența. Ce vreau să spun prin asta? Gândiți-vă că un echipament care costă între 50.000 și 500.000 de euro distruge un tanc care costă minim 14-15 milioane. Sau mai rău la nave. Cu o dronă navală submersibilă s-a distrus o navă care costă vreo 600-700 milioane de euro. Și drona aia nu are cum să coste mai mult de 300.000 de euro”, sunt informațiile transmise de generalul NATO, Cătălin Tomescu.

Elemente de noutate

Cătălin Tomescu a mai precizat și care sunt alte elemente care scot războiul din Ucraina din tipologia clasicului. Potrivit acestuia, un rol este jucat și de războiul electronic.

„Războiul electronic, cyber-ul. Au luat o amploare deosebită. Inclusiv contracararea dronelor se face prin mecanismele războiului electronic. Prin bruiere. De preluarea comenzii. S-a ajuns inclusiv să preia comanda dronei. Se poate întoarce înapoi sau se poate da jos acolo unde îi convine lui, nu unde îi convine inamicului”, a explicat generalul NATO.

Un alt element care scoate războiul din Ucraina din tipologia clasicului este intervenția spațiului.

„Și la NATO a apărut acest domeniu de mult. Acum și-a văzut relevanța. Spațiul în sensul de informație în timp real. Că o obții prin dronă, că o obții prin AWACS (capabilitățile NATO), rușii au și ei mijloacele lor de supraveghere, că o obții din avioanele lor, că o obții din sateliți sau prin orice fel, imaginea în timp real a devenit ceva la ordinea zilei. La ordinea zilei în sensul la fiecare structură. Inclusiv cei mici, de la nivel brigadă, care au un eșalon tactic mic, la bază, el primește în timp real informație. Și el știe de unde își ia drona sau unde trebuie să lovească”, a subliniat Cătălin Tomescu.

După cum a mai punctat generalul NATO că avansul tehnologie face ca acțiunea militară în sine, cu trupele terestre să devină foarte dificilă. Și este greu să obții succesul. Asta din cauză că reacția celeilalte părți este de multe ori în timp real.

Înregistrarea integrală a ediției de joi, 4 iulie, a podcastului „Hai România” poate fi vizionată aici.