Info

Câtă hrană uscată ar trebui să mănânce animalul tău de companie, în funcție de talia și kilogramele pe care le are?

Câini și pisici, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Atunci când ne luăm un animal de companie, trebuie să ne asigurăm că îi oferim toată dragostea și tot suportul nostru pentru ca acesta să ducă o viață sănătoasă și îndelungată. Deci, suntem obligați să știm și câtă hrană uscată ar trebui să mănânce patrupedul nostru. Hrana uscată  pentru trebuie să includă un nivel ridicat de proteine. Astfel, carnea de pasăre, carnea de vită, peștele și legumele din fiecare porție îi asigură animalului nostru de companie vitaminele și mineralele necesare pentru o dietă sănătoasă și echilibrată nutrițional.

De atlfel, cel mai ușor mod în care îți poți hrăni animalul tău de companie este să-i oferi hrană uscată. Desigur, asta nu înseamnă că îi putem oferi orice găsim pe piață. Trebuie neapărat să ne ferim de mărcile ieftine, care nu oferă produse sănătoase animăluțului nostru.

Câtă hrană uscată ar trebui să mănânce câinele meu

Multi dintre noi nu stim câtă hrană uscată trebuie să-i acordăm câinelui nostru. Însă, acest lucru se calculează în funcție de rasă, greutate și vârstă. De asemenea, calitatea mâncării pe care i-o dai câinelui tău afectează în mod direct cantitatea pe careacesta trebuie să o consume.

Cu ajutorul specialiștilor, care au descoperit formula ,,Resting Energy Requirements”, putem calcula ușor de câte calorii are nevoie patrupedul nostru în fiecare zi și, implicit, ce cantitate de hrană trebuie să îi dam câinelui nostru.

Formula este următoarea: greutatea cainelui in kg x 30 +70 = caloriile zilnice.

Puii de cățel, care sunt foarte jucăuși și activi, au nevoie de o cantitate dublă de calorii, față de câinii aflați la o vârstă medie.

Dacă vorbim de câinii adulți, aceasta depinde foarte mult de sănătatea lor. Astfel, câinii adulți sănătoși au nevoie de mai multe proteine față de un câine normal adult (implicit de o porție mai mare de mâncare), pentru a-și menține mușchii într-o formă bună.

Dacă ne referim strict la kilograme, nutriționiștii ne recomandă să-i dăm hrană uscată, conform următoarelor măsurători:

a) pentru câinii de talie mică și medie:

1-5 kg (40-125 grame)

5-10 kg (125-210 grame)

10-15 kg (210-285 grame)

15-20 kg (285-350 grame)

20-25 kg (350-410 grame)

b) pentru câinii de talie mare și foarte mare:

30-40 kg (500-625 grame)

40-50 kg (625-735 grame)

50-60 kg (735-845 grame)

60-70 kg (845-940 grame)

80+ (1050+ grame)

Câtă hrană uscată ar trebui să mănânce pisica mea

După cum știm, pisicile sunt animale carnivore, care prefera sa mănânce de mai multe ori pe zi. Însă, noi este responsabilitatea noastră să-i adaptăm meniul zilnic, în funcție de mai multi factori, cum ar fi vârsta, mărimea, activitatea fizică sau personalitatea animalului, astfel încât acesta să nu se confrunte cu probleme de sănătate, ca obezitatea sau subnutriția.

Potrivit specialiștilor, de la 8 săptămâni de la înțărcare până la 4 luni, pisica noastră trebuie să fie hrănită cu 5 grame de hrană uscată de 5 ori pe zi.

Odata ce aceasta se va dezvolta, iar stomăcelul ei va crește, automat trebuie să suplimentam porțiile de mâncare. Astfel, de la 4 la 6 luni, este necesar să îi creștem porția de mâncare la 10 grame de hrană uscată.

În privința perioadei de la 6 luni la 8 luni, trebuie să îi reducem pisicii noastre numărul de mese pe zi, de la 5, cât avea când era mai mică, la 3. La fiecare masă, pisica va avea nevoie, în medie, de 20-30 de grame de hrană.

Între 8 si 12 luni, adică perioada în care pisica noastră va deveni un adult, aceasta trebuie să aibă 2 mese pe zi.

Dacă ne referim doar la factorul „greutate”, cantitățile de mâncare pe care trebuie să le consume o pisică pe zi sunt următoarele: 1 kg, 15-20 grame/zi; 2kg, 30-40 grame/zi; 3 kg, 45-60 grame/zi; 4 kg, 60-80 grame/zi; 5 kg, 75-100 grame/zi; 6 kg, 90-120 grame/zi; 7 kg, 105-140 grame/zi.