Infofinanciar > Info > Casa de Pensii: Seniorii vor rămâne cu pensia cea mai avantajoasă
Info

Casa de Pensii: Seniorii vor rămâne cu pensia cea mai avantajoasă

pensii sursa foto arhiva
Sursă foto: arhivă

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a oferit detalii cu privire la marea recalculare a pensiilor din România. Acesta a explicat ce se întâmplă în cazul în care, în urma recalculării, pensiile vor ieși mai mici. Asigurând populația că în acest caz seniorii vor rămâne cu venitul cel mai avantajos.

„Da, lucrul acesta este prevăzut clar în lege, noi respectăm exact legea, vorbim de legea 360. Dacă în această formulă de calcul există un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată în prezent, lucrurile sunt foarte clare, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată”, a spus Daniel Baciu.

Recalcularea se va finaliza în septembrie

Decizia privind recalcularea pensiilor va fi trimisă în plic, prin Poșta Română. Fiecare pensionar va primi acest plic, pentru ca procesul de recalculare șă se poată încheia până în luna septembrie. În cazul în care destinatarii nu se află la domiciliu, decizia va rămâne pe o perioadă de câteva zile la oficiul poștal.

„În momentul acesta prioritatea noastră este să facem recalcularea după noua formulă în care se ţine cont de punctele de contributivitate, de punctele de stabilitate şi de perioadele de contributivitate neasimilate. Dar în ceea ce priveşte impozitarea pensiilor, această soluţie ţine nu doar de Ministerul Muncii, ţine şi de Ministerul Finanţelor, iar în momentul acesta prioritatea noastră este creşterea pensiilor de la 1 septembrie, datorită recalculării”, a precizat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Aceasta a precizat că vor beneficia de creșteri semnificative seniorii care au un stagiu de cotizare mai lung, respectiv mai mari de 25 de ani.

„Legea 363 din 2023 încurajează munca şi îi recompensează pe cei care au muncit mai mult, prin punctele de stabilitate. Este evident, cei care vor avea stagii de cotizare mai mici nu vor avea aceleaşi beneficii”, a adăugat ministrul Muncii.

Ce se întâmplă cu pensiile de 400-500 de lei

O altă întrebare relevantă la care a răspuns Simona Bucura- Oprescu s-a referit la pensiile de 400- 500 de lei. Susținând faptul că din septembrie nu vor mai exista seniori cu astfel de venituri.

„În acest moment în România nu există pensii de 400-500 de lei. În 2023 am avut pensia minimă, indemnizaţia minimă socială, de 1.125 de lei. În 2024, pensia minimă este de 1.281 de lei. Prin urmare, astăzi nu avem în România niciun pensionar, nicio persoană în sistemul de pensii care să aibă un cuantum mai mic de 1.281 de lei”, a spus ea.

Ciolacu a fost întrebat dacă s-a efectuat o analiză în ceea ce privește impozitarea pensiilor peste 2.000 de lei. Sau daca acestea vor fi supuse impozitării.

„La un moment dat cineva a decis, pe anumiţi indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp ştim foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecţie şi la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei … Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”,a spus premierul, potrivit digi24.