Infofinanciar > Info > Casa Națională de Pensii Publice a publicat o nouă formulă de calcul! Afla cum îți poți socoti venitul pentru viitor
Info

Casa Națională de Pensii Publice a publicat o nouă formulă de calcul! Afla cum îți poți socoti venitul pentru viitor

pensii sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Autoritățile au anunțat că, în decursul anului 2023, formula de calcul a pensiilor se va modifica. Cu ajutorul acestor schimbări se vizează o plată lunară etică și fără diferențieri, iar românii ar urma să aibă pensiile recalculate în perioada următoare, în cel mai scurt timp posibil. 

Punctajul lunar ar urma să se calculeze prin raportarea câștigului brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care constituie o bază de calcul a contribuției de asigurări sociale, pentru câștigul salariului mediu brut din luna respectivă. 

Potrivit Institutului Național de Statistică, prin punctaj lunar ar urma să se înțeleagă câștigul salariului brut dintr-o lună anume. 

Cum se va calcula punctajul anual de pensie 

Punctajul mediu anual de pensie care ar urma să fie realizat de către un angajat cu un contract de muncă pe perioada nedeterminată sau cu carte de muncă. Astfel, se va determina împărțirea numărului de puncte realiza din suma punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului de cotizare. 

Reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice detaliază că numărul de puncte realizat în fiecare luna ar urma să se adune, iar mai apoi rezultatul final ar urma să se împartă la 12.  

Rezultatul final ar urma să reprezinte punctajul mediu anual al unui angajat asigurat în acel an. Spre exemplu, se adună punctajele pentru cele douăsprezece luni din an, și apoi suma celor douăsprezece punctaje se va împărți la 12. 

De asemenea, se ia în calcul și gradul de invaliditate sau grupa. Se vor oferi 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate, 0.55 de puncte, pentru gradul II și 0.35 de puncte pentru gradul III. 

În plus, se calculează cu 25% perioadele în care s-au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite și cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale sau pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă. 

Cât este necesar să cotizăm pentru a beneficia de o pensie completă 

În cazul în care un angajat a cotizat o perioadă maximă, de la 35 de ani, la sistemul național de pensii, trebuie să primească o pensie echivalentă a jumătate din venitul lunar.  

Astfel, angajații trebuie să contribuie 20% din salariu din sistemul de pensii de stat. Acest lucru se întâmplă, însă, în prezent. Pe de altă parte, la ora actuală, numărul de angajați cărora angajatorii le plătesc asigurările și contribuțiile la Casa de Pensii este tot mai mic, raportat cu numărul de vârstnici. 

Analiștii se așteaptă totuși ca această proporție din ce în ce mai agravată să zdruncine sistemul de pensii din țara noastră. Cetățenii care ar urma să iasă la pensie într-o perioadă de peste 10, 20 de azi, ar urma să primească o pensie mult mai mică față de sumele cu care au contribuit pe perioada pentru care au contribuit până în momentul în care au ieșit la pensie, potrivit România TV.

Spre exemplu, un român care acum are un salariu mediu net de circa 4.000 de lei, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, susțin analiștii. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.