Lumea la zi

Care tanc este mai bun? Ce puncte forte și ce minusuri au blindatele Leopard, Challenger și M1 Abrams

Tanc Abrams
Sursă foto: Black News

Unul din rezultatele celei mai recente reuniuni de la Ramstein, la care participă miniștrii apărării din țările occidentale aliate ale Ucrainei, va fi transferul a cel puțin 14 tancuri britanice Challenger 2 către Kiev. În același timp, problema tancurilor germane Leopard 2 nu a fost încă rezolvată definitiv, iar transferul blindatelor M1 Abrams este încă pe ordinea de zi în SUA.

Polonia și alte țări aliate ale Ucrainei fac presiuni puternice asupra guvernului de la Berlin pentru a-și da acordul pentru trimiterea tancurilor Leopard 2. Cancelarul Olaf Scholz a condiționat însă acordarea permisiunii de trimiterea de către SUA a blindatelor M1 Abrams. La rândul lor, englezii nu au mai așteptat întrunirea unui consens internațional și au anunțat că sunt dispuși să expedieze cât mai rapid tancuri Challenger 2.

Care tanc va servi mai bine intereselor Ucrainei „depinde de scopul pentru care vrei să-l folosești”, susține expertul militar britanic Daniel Rendell. „Designul trebuie să se încadreze în triunghiul ingineresc: mobilitate – putere de foc – apărare. Îmbunătățirea unui aspect duce la scăderea celorlalte. De exemplu, mai multă armură înseamnă mai multă greutate și, prin urmare, mai puțină mobilitate. Sau o armă mai mare înseamnă fie mai puțină armură și mai puțină protecție, fie mai puțină mobilitate (din cauza greutății crescute a armurii, n.r.)”, precizează expertul britanic.

Challenger este mai lent

Challenger 2, fabricat în Marea Britanie, a fost proiectat inițial ca pentru a respinge mai multe tancuri ale Pactului de la Varșovia în cazul unei invazii sovietice în Germania de Vest.

„Triunghiul lor ingineresc pune accentul pe puterea de foc și pe apărare mai degrabă decât pe mobilitate”, explică Rendell. Viteza lui Challenger este de 40-59 de kilometri pe oră (de la off-road la drum), față de 70 pentru Leopard 2.

„Se crede că tancul german are un sistem de stabilizare sensibil mai bun, care îi permite să tragă cu precizie atunci când se deplasează pe teren accidentat”, a mai precizat expertul britanic. Având în vedere că, în condițiile Războiului Rece, era mai logic ca Germania să se concentreze pe contraatac, Leopard 2 este mai mobil, dar mai puțin blindat.

Sarcinile pe câmpul de luptă se schimbă însă constant. „Aveți nevoie de un tanc rapid pentru o contraofensivă sau de un tanc lent care poate primi o lovitură și se poate apăra? Depinde de doctrină. Challenger 2 a fost cel mai bun tanc, deoarece se potrivea mai bine cu doctrina de atunci, de a-i încetini pe ruși cât mai mult posibil până când erau desfășurate suficiente forțe americane pentru a asigura un contraatac” explică Rendell, care mai precizează că „forțele armate ucrainene au acum alte sarcini: etapa de descurajare a inamicului s-a încheiat”.

Avantajele blindatelor Leopard 2

Recent într-un articol pentru Wisconsin Public Radio, autorul articolului „Ce este un tanc Leopard 2 și de ce are nevoie Ucraina de el?“ Becky Sullivan a precizat: tancurile Leopard sunt proiectate să se deplaseze rapid pe terenuri variate și să contracareze vehiculele blindate inamice, asemănătoare tancurilor pe care Rusia le folosește în Ucraina încă din primele zile ale invaziei sale de anul trecut.

„Fiecare tanc dispune de un tun principal de 120 mm de calibru 44 sau 55 și de un motor de 1.500 de cai putere care îi permite să atingă viteze de până la 74 de mile pe oră, potrivit Krauss-Maffei Wegmann, compania germană de apărare care produce tancurile. Aproximativ 60 de tone de blindaj le protejează echipajele de focul de ripostă”, se pecizează în articolul respectiv

Tancul Leopard are un tun cu același calibru de 120 mm. „Leopardul folosește un tun cu țeavă lisă, care permite tragerea eficientă a unor astfel de proiectile (Armour-piercing fin-stabilised discarding sabot; APFSDS)”, continuă expertul. “Vrei ca tancul tău să fie bun împotriva altor tancuri, dar ești dispus să accepți că se va descurca mai puțin bine împotriva unor ținte precum fortificațiile și vehiculele ușoare (care pot transporta rachete antitanc)? Aceasta este, din nou, o chestiune de doctrină militară”, explică Sullivan.

De ce SUA ezită să trimită M1 Abrams

Statele Unite au fost reticente în a trimite tancuri M1 Abrams, care, potrivit oficialilor din Ministerul Apărării, nu sunt la fel de practice pentru câmpul de luptă ucrainean precum Leopard 2. Blindatele germane sunt mai ușoare decât variantele Abrams mai noi și mai ușor de întreținut, explică Becky Sullivan în articolul său și o citează pe purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh:

Potrivit acesteia, întreținerea și costurile ridicate necesare pentru mentenanța blindatelor Abrams fac ca acestea să nu fie utile ucrainenilor

Doctrina militară rusă se bazează pe lupta cu Leopard și Abrams, dar nu și Challenger. În acest moment, există peste 10.000 de Abrams, 3.500 de Leopard și puțin sub 500 de tancuri Challenger. Concluzia expertului american este că avantajul decisiv al tancului Challenger constă în faptul că este mult mai puțin cunoscut inamicului.

Cu ce luptă rușii

Pe lângă tancurile T-72 considerate astăzi învechite (dar încă numeroase – n.r.), Rusia mai are și tancurile T-14 Armata. Sunt noi, dar nu au fost testate îndelung în condiții de luptă și numărul lor este mic – 16 tancuri. remlinul are planuri de a crește producția la 28-44 pe an.

Leopard 2 are un avantaj datorită numărului mai mare de țări care au în serviciu acest vehicul de luptă. În comparație, Challenger 2 este în serviciu doar în Marea Britanie și Oman. Tancurile germane se află în serviciu în aproape 20 de țări.

Într-un recent articol al Institutului Internațional pentru Studii Strategice („Poate Leopardul german să-și schimbe culoarea?”), cel mai probabil este ca tancurile Leopard să fie livrate Ucrainei de către Finlanda și Polonia, car au cele mai bine echipate cu flote și pot face o livrare relativ rapidă. „După ce Franța și Statele Unite au convins aparent o Germanie rezistentă să își schimbe poziția privind livrările de vehicule blindate de luptă, a apărut sprijinul pentru o coaliție de operatori Leopard 2 – în parte pentru a încuraja Berlinul să acționeze”, se arată în articolul institutului, citat de zn.ua.