Info

Care sunt statele care au cea mai slabă putere de cumpărare de pe glob?

playtech.ro
FOTO: playtech.ro

În primul rând pentru  a livra un material pertinent se consideră necesar definirea termenului sau conceptului, de putere de cumpărare.

În linii mari, cantitatea de bunuri sau servicii obținută cu o sumă fixă de bani, în funcție de nivelul prețului reprezintă puterea de cumpărare.

Mai departe, atât persoanele, fizice juridice dar și statele își folosesc resursele pe care le au la dispoziție pentru a-și asigura nevoile. Raportul dintre prețul plătit pentru acestea și nivelul resurselor pe care le aveți la dispoziție se numește putere de cumăpărare.

Puterea de cumpărare la nivel european

Altfel spus, puterea de cumpărare este cu atât mai mare cu cât cantitatea de nevoi acoperită de o anumită sumă de bani, este și ea mai mare.

De asmenea, moneda unui stat influențează în mod direct ceea ce am definit deja ca fiind putere de cumpărare, adică într-o țară unde moneda este devalorizată atunci și cantitatea de nevoi acoperită de o anumită sumă va fi influențată negativ.

Spre desoebire de europeni, România a înregistrat în 2019 o putere de cumpărare cotată la 5,881 de euro față de 14,739 de euro atât cât avea un rezident din vestul  Europei, aproximativ 60% sub media europeană.

La nivelul anului 2021 România înregistrat o creștere, ajungând la 7453 de euro cap de locuitor adică cu 50% mai puțin decât media europeană, care este de 15.055 de euro, ceea ce ne plasa pe locul 31 din 42 de state analizate.

Lichtenstein ocupă prima treaptă cu 64,629 de euro ceea ce înseamnă în medie de 4,3 ori mai mult decât media europeană. Topul este completat de Elveția și Luxemburg.

Din statele europene, Ucraina are cea mai mică putere de cumpărare, locuitorii statului aveau la dispoziție în 2021 doar 1892 de euro, adică mai puțin de 13% din media europeană.

Puterea de cumpărare la nivel global  

La nivel global, Africa Subsahariană are statutul de cea mai săracă regiune din lume. În aceste regiuni, populația este afectată de sărăcie într-o proporție de 90%, prin urmare nici nu se poate vorbi de un nivel de trai ridicat sau o putere de cumpărare care să acopere un volum minim de nevoi.

Prima treaptă a poziției din topul celor mai sărace state din lume a căror standarde respectiv peutere de cumpărare este ocupată de Niger, unde 65,9% din populație nu cheltuie mai mult de 1, 25 dolari pe zi.

Pe locul doi se află Etiopia unde 39% din populație trăiește cu 1,25 dolari pe zi iar mai bine de două treimi sunt analfabeți.

Locul trei este ocupat de Mali loc în care peste 87% din populație trăiește în sărăcie iar mai bine de o treime nu are acces la populație.

Pe poziția a patra se află Burkina Faso indicatorii relevă faptul că procentajul celor car trăiesc cu maxim 1 ,25 dolari pe zi este de 56,5%, iar mai bine de jumătate dintre locuitori nu au acces la educație.

Ultima poziție a topului este completat de Burundi, țara în care rata persoanelor care trăiesc cu cel mult 2 dolari pe zi depășește procentajul de 90%, nici în acest caz nu se poate vorbi despre un minim de nevoi care să fie satisfăcute.