Infofinanciar > Info > Când se dă startul înscrierilor pentru clasa pregătitoare? Anunțul Ministerului Educației
Info

Când se dă startul înscrierilor pentru clasa pregătitoare? Anunțul Ministerului Educației

cat-costa-inceperea-anului-scolar
Sursa foto: arhiva companiei

Românii care doresc să își înscrie copiii în clasa pregătitoare primesc o nouă veste din partea Ministerului Educației. Reprezentanții au răspuns întrebărilor care au fost adresate de către părinți.

În ziua de joi, 11 aprilie, se dă startul înscrierilor pentru clasa pregătitoare. În această zi, părinții vor începe să completeze cererile-tip. Perioada în care părinții pot depune aceste cereri-tip este cuprinsă între 11 aprilie și 14 mai.

Răspunsuri pentru părinți

Un alt lucru pe care l-au transmis reprezentanții Ministerului Educației este acela că, în perioada în care se fac înscrierile pentru clasa pregătitoare, părinții pot apela la un număr Televerde. Aici vor putea adresa întrebările pe care le au în legătură cu înscrierile, și pot primi răspunsurile adecvate.

„Colegii mei au adunat cele mai frecvente întrebări şi răspunsuri legate de înscrierea la şcoală în 2024. În perioada înscrierilor, la nivelul fiecărui inspectorat şcolar va fi disponibil un număr Telverde, unde părinţii vor putea suna pentru a primi informațiile de care au nevoie pentru înscrierea copiilor.

Numărul de telefon Telverde şi programul de funcţionare vor fi comunicate în timp util de fiecare inspectorat şcolar“, este mesajul pe care l-a transmis Ligia Deca, ministrul Educațiie, pe pagina sa de socializare Facebook.

Care sunt copii care se pot înscrie?

Există două categorii de copii care se pot înscrie în clasa pregătitoare începând cu data de 11 aprilie. Este vorba, mai exact, despre:

  • Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2024, inclusiv;
  • Copiii care împlinesc 6 ani între 1 septembrie-31 decembrie 2024-în clasa pregătitoare în baza recomandării pentru înscrierea în învăţământul primar (eliberată de unităţile de învăţământ cu nivel preşcolar sau în baza evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională – CJRAE/CMBRAE, după caz).

Evaluarea CJRAE/ CMBRAE se realizează în cazul copiilor care nu au mai frecventat grădinița. De asemenea, și copiii care s-au întors din străinătate trebuie să mai fie evaluați din acest punct de vedere.

Realizarea evaluării

Perioada pentru care este programată această evaluare a copiilor este cuprinsă între 28 martie și 10 aprilie 2024. Locul în care se desfășoară această evaluare este la sediul CJRAE/CMBRAE. De asemenea, se mai poate organiza și în diverse centre din județ/Municipiul București, cu prioritate în grădinițe.

Una dintre întrebările pe care le au părinții este la ce unitate de învățământ poate fi înscris un copil. În acest sens, oficialii au oferit câteva răspunsuri. Mai exact, aceștia se pot înscrie:

  • Pentru şcoala de circumscripţie, copilul este automat înscris în baza validării cererii de înscriere;
  • Pentru o altă școală decât cea de circumscripţie copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.

Desfășurarea înscrierilor

Un alt lucru pe care trebuie să îl mai cunoască părinții este locul în care se fac înscrierile. Acestea se realizează la unitatea de învățământ la care doresc să înscrie copilul. De asemenea, ceea ce mai trebuie să aibă la cunoștință părinții este faptul că cererile se pot completa și online, pe site-ul dedicat. Cu toate acestea, este nevoie să se deplaseze până la unitatea de învățământ pentru ca cererea să poată fi validată.

Există două etape de înscriere. Rezultatele vor fi afișate astfel:

  • 29 mai (pentru prima etapă de înscriere): afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere;
  • 29 iunie (pentru a doua etapă de înscriere): afișarea în fiecare unitate de învățământ a listelor finale cu numele copiilor înscriși în clasa pregătitoare, potrivit dailybusiness.ro