Infofinanciar > Info > Despre campaniile electorale! Care este suma stabilită prin lege pe care candidații la locale și europarlamentare o pot cheltui
Info

Despre campaniile electorale! Care este suma stabilită prin lege pe care candidații la locale și europarlamentare o pot cheltui

BEC Părerile românilor în legătură cu organizarea alegerilor
sursa foto arhiva companiei

Sumele de bani care pot fi cheltuite de candidați în campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare sunt stabilite prin lege și sunt raportate la salariul minim brut din România, care este de 3.300 de lei. Aceste sume variază în funcție de postul vizat de candidaturi.

Pentru alegerile europarlamentare, limita maximă admisă pentru fiecare candidat la funcția de parlamentar european este de 750 de salarii minime brute pe țară, ceea ce înseamnă aproximativ 2,4 milioane de lei, fiind cel mai mare plafon permis, conform ghidului publicat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Candidații la Primăria Capitalei

În cazul candidaților la Primăria Capitalei și la președinția Consiliilor Județene, limita maximă admisă este de 200 de salarii minime. Sumă care poate ajunge până la 660.000 de lei.

Pentru fiecare candidat la funcția de primar al unui oraș, limita cheltuielilor este de 7 salarii minime brute, adică 23.100 lei. Pentru funcția de primar al unui municipiu, limita este de 10 salarii minime brute, adică 33.000 lei.

Limita cheltuielilor pentru listele de candidați la consiliile de sector din București și pentru funcția de primar al unui municipiu reședință de județ este de 50 de salarii minime brute pe țară.

Pentru listele de candidați la consiliile județene și pentru funcția de primar al unui sector din București, limita este de 100 de salarii minime brute pe țară.

Un raport al Expert Forum arată că, potrivit datelor AEP privind finanțarea campaniei electorale din 16 mai, cheltuielile pentru alegerile europarlamentare au fost de 11 milioane de lei, iar pentru alegerile locale peste 3,8 milioane de lei, cele mai mari sume fiind cheltuite de partidele de guvernare, PSD și PNL, scrie Adevărul.

Limitele pentru diferite funcții:

  1. Primar al unui oraș: 7 salarii minime brute, adică 23.100 lei.
  2. Primar al unui municipiu: 10 salarii minime brute, adică 33.000 lei.
  3. Primar al unui municipiu reședință de județ și listele de candidați pentru consiliul unui sector din București: 50 de salarii minime brute, adică 165.000 lei.
  4. Consilii județene și primăriile de sector din București: 100 de salarii minime brute, adică 330.000 lei.
  5. Alegeri europarlamentare: 750 de salarii minime brute pentru fiecare candidat, adică aproximativ 2,4 milioane lei.

Aceste limite sunt stabilite pentru a asigura o concurență echitabilă și pentru a preveni cheltuielile excesive în campaniile electorale.