Infofinanciar > Info > Când va începe campania electorală la radio și TV? Ce a decis CNA
Info

Când va începe campania electorală la radio și TV? Ce a decis CNA

Când va începe campania electorală la radio și TV? Ce a decis CNA
Sursa foto Arhiva companiei

Alegerile locale și europarlamentare vor avea loc pe data de 9 iunie 2024. CNA, Consiliul Național al Audiovizualului, a făcut publică data la care va începe campania electorală la radio și la TV.

Perioada în care are loc aceasta este 10 mai, ora 0:00- 7 iunie, ora 07:00. Astfel, candidații au mai puțin de o lună să își facă campania publică prin intermediul acestor mijloace de informare.

Campania electorală la radio și la TV

„Candidaţii şi reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi candidaţii independenţi, denumiţi în continuare competitori electorali, au acces gratuit la posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, în condiţiile art. 66 – 68 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, au transmis reprezentanții CNA.

Trebuie menționat faptul că atât radiodifuzorii publici, cât și cei privați trebuie să aibă în vedere o campanie electorală echitabilă, echilibrată și corectă pentru toți candidații.

Astfel, toți competitorii electorali trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuți publicului. Toți vor beneficia de un tratament obiectiv și echidistant. De asemenea, trebue să existe un echilibru în prezentarea activităților de campanie ale candidaților.

Ceea ce mai este extrem de important de transmis este faptul că campania electorală se poate face doar în cadrul anumitor emisiuni. Acestea sunt cele cu caracter informativ, conform datelor prevăzute la art. 67 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 115/2015, cu caracter electoral, ce sunt prevăzute la litera b din cadrul aceluiați articol și aceleiași legi inclusiv. Campania electorală va fi văzută și în cadrul emisiunilor de dezbatere electorală ale căror aspecte sunt prevăzute la art. 67 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 115/2015.

Conform informațiilor transmise de CNA, emisiunile electorale sunt în direct sau înregistrate. Cei ce difuzează sunt obligați să menționeze calitatea în acre se exprimă persoana invitată în emisiune sau la radio. În cazul emisiunilor televizate, pe ecranul televizorului trebuie să apară numele persoanei și calitatea acestuia.

Ce este interzis de CNA?

„În cadrul emisiunilor electorale şi de dezbateri electorale este interzisă combinarea de culori, semne grafice sau sunete care să evoce simbolurile naţionale ale României ori ale altui stat”, au transmis reprezentanții CNA.

În ceea ce privește spoturile electorale, acestea trebuie să nu submineze ordinea constituţională, ordinea publică, siguranţa persoanelor şi a bunurilor. Nu trebuie să se afirmații la adresa demnității umane sau a amorale publice. De asemenea, este interzisă incitarea la ură sau discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

Conform romaniatv.net, cu 48 de ore înainte de începerea votării, este interzisă prezentarea  prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă; difuzarea de spoturi de publicitate electorală; invitarea sau prezentarea candidaţilor şi/sau a reprezentanţilor competitorilor electorali și comentariile despre desfășurarea campaniei, candidaților și competitorilor.

„În ziua votării sunt interzise prezentarea de sondaje realizate la ieşirea de la urne înainte de încheierea votării; comentarii referitoare la competitorii electorali, înainte de încheierea votării; îndemnuri de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali”, a continuat CNA.