Infofinanciar > Info > Căldura schimbă munca! Noile măsuri pentru protecția salariaților
Info

Căldura schimbă munca! Noile măsuri pentru protecția salariaților

canicula-sursa-foto-unsplash.com
Sursa-foto-unsplash.com

Angajatorii vor avea noi măsuri de aplicat pentru protectia salariaților pe perioada caniculei și a temperaturilor extreme.

Pentru protecţia şi menţinerea stării de sănătate a persoanelor încadrate în linia muncii, angajatorii au obligaţia să aplice anumite măsuri în perioadele cu temperaturi extreme, informează un comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti.

Condițiile de muncă

Angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice pentru a putea ameliora condiţiile de muncă. Aceștia trebuie să mai asigure și ventilaţie la locurile de muncă, să alterneze efortul dinamic cu cel static şi perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite.

De asemenea, angajatorii au obligația să respcte măsuri pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor: asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri/persoană, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea duşurilor.

Comunicatul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti mai indică și că: „Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11: 00 şi după ora 17:00; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care această nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale”.

Examnele medicale necesare pentru muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti transmite și că pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind muncă la temperaturi extreme.

Astfel, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor , angajatorii, precum şi ordonatorii de credite sau conducătorii instituţiilor finanţate din fonduri extrabugetare, după caz, vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată, conform sursei stirileprotv.ro.