Infofinanciar > Lumea la zi > Cadouri secod-hand de Crăciun? 64% dintre europeni sunt de acord
Lumea la zi

Cadouri secod-hand de Crăciun? 64% dintre europeni sunt de acord

second-hand (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

Un nou raport arată că europenii vor să cheltuiască mai puțin și să cumpere produse second-hand de Crăciun. Piețele second-hand din Europa vor înregistra o creștere a traficului de Crăciun. Deoarece consumatorii din întreaga Europă iau în considerare reducerea costurilor în acest sezon de sărbători. Asta arată un nou studiu realizat de grupul de anunțuri online Adevinta.

Sondajul realizat a avut în centrul atenției 5.000 de consumatori europeni din Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda și Spania. La final, rezultatele au arătat că jumătate dintre respondenți intenționează să cheltuiască mai puțin de Crăciun. Asta tocmai din cauza costului ridicat al vieții.

Compania, care numără printre piețele europene de re-comerț, printre care se numără piețe second-hand precum leboncoin din Franța, Kleinanzeigen (DE) din Germania și Milanuncios din Spania, a constatat că 64% dintre consumatorii europeni iau în considerare posibilitatea de a face cumpărături la mâna a doua în această perioadă festivă. Cele mai invocate motive pentru care consumatorii se gândesc să cumpere articole second-hand sunt nevoia de a economisi bani (47%). Iar apoi a intervenit și dorința de a face cumpărături mai durabile (37%).

Cadouri secod-hand de Crăciun?

În comparație, anul trecut, doar aproape o treime (32%) dintre consumatorii europeni au apelat la piața second-hand pentru cumpărăturile de Crăciun. Un sfert dintre consumatorii care au pus ochii pe piața second-hand în acest an au declarat că le place să ofere cadou articole retro sau nostalgice. Iar o proporție similară (24%) au declarat că le place să se aprovizioneze cu articole de la nivel local.

Cu toate acestea, unii europeni au încă rezerve față de cadourile de ocazie. Mai mult de o treime (35%) dintre cei care nu au cumpărat articole second-hand anul trecut au declarat că preferă să cumpere produse noi. „După cum arată aceste date, unii oameni sunt încă în mentalitatea „noul este cel mai bun”.

Și, prin urmare, mai este mult de lucru în ceea ce privește schimbarea percepției consumatorilor pentru a încuraja o schimbare în continuare către un comportament mai sustenabil și mai eficient din punct de vedere al costurilor”, a declarat Paul Heimann, șeful departamentului de re-commerce al Adevinta.

64% dintre europeni sunt de acord

Cadourile nedorite sunt unul dintre aspectele nefericite ale perioadei festive. Două treimi dintre consumatori declară că au primit un cadou nou-nouț pentru care nu au avut nicio utilitate sau pur și simplu nu le-a plăcut. Îmbucurător este faptul că doar 6% dintre respondenți declară că au aruncat obiectele nedorite.

Este mai probabil ca oamenii să păstreze aceste cadouri nedorite indiferent de situație. În timp ce 28% au păstrat articole știind că nu le vor folosi niciodată, mai puțin de un sfert (23%) au vândut online articole nedorite. O treime (33%) au declarat că au păstrat un obiect în cazul în care ar fi devenit util. Iar o proporție similară a dăruit din nou obiecte nedorite la o dată ulterioară (30%), scrie Euronews.