Infofinanciar > Info > Câciu este nemulțumit de cheltuielile fondurilor din PNRR. S-au folosit doar 20% din acești bani
Info

Câciu este nemulțumit de cheltuielile fondurilor din PNRR. S-au folosit doar 20% din acești bani

Adrian Câciu, Sursa foto Economica.net
Sursa foto: economica.net

Potrivit Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, România a primit aproximativ o treime din suma totală alocată în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar din acești bani primiți, aproximativ 20% au fost deja cheltuiți.

Adrian Câciu, și-a exprimat nemulțumirea față de nivelul de cheltuire a fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). El a subliniat că România a primit aproximativ o treime din suma totală alocată în PNRR. Până în prezent s-a cheltuit doar aproximativ 20% din acești bani primiți.

Câciu este nemulțumit de cheltuielile fondurilor din PNRR

Din suma totală de 9,45 miliarde de euro primiți, doar 1,95 miliarde de euro au fost cheltuiți. Ministrul a anunțat că în data de 15 aprilie va avea loc o ședință dedicată în cadrul Guvernului, în care se va realiza o evaluare.

,,Avem de recuperat nişte întârzieri pe unele zone. La Ministerul Energiei s-au făcut recuperări importante de întârzieri.dar mai sunt, ministerul educaţiei, sănătăţii, recuperează”, a declarat Adrian Câciu.

,,S-a trecut la un alt mod de lucru, s-a flexibilizat modul de lucru, era foarte rigid când am venit. Am introdus tot felul de mecanisme, inclusiv financiare, pentru ca banii să ajungă mai repede la beneficiari. Şi coordonatorii de reformă au început să lucreze mult mai aplicat. Şi Energia şi Sănătatea la momentul acesta sunt campioni la contracte. Nu mai vorbesc de campionul mondial care e Ministerul Transporturilor, 16 miliarde de euro, având alocate doar 6 miliarde”, a completat Câciu.

De asemenea, el a menționat că există planuri pentru investiții semnificative în infrastructura majoră, iar pentru acestea sunt disponibile atât bugetul necesar, cât și cofinanțarea, împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții și alte surse suplimentare care vin să completeze fondurile alocate în cadrul PNRR.

La acest moment, din PNRR avem contracte de 36 de miliarde de euro, dar conţinutul resursei PNRR este de 21 de miliarde de euro”, a mai spus el. Ministrul a precizat că ,,România a primit 33% din banii alocaţi în PNRR şi 20% din banii primiţi i-am cheltuit”.

S-au cheltuit 1,95 de miliarde de euro

,,9,45 de miliarde de euro au intrat în România şi s-au cheltuit 1,95 de miliarde de euro”, a spus el. A adăugat  că în buget mai sunt prinse 7,5 miliarde de euro.

Întrebat dacă este mulţumit de acest procent, Adrian Câciu a răspuns. ,,Nu, şi vom avea discuţiile aceastea în Guvern, a rămas să avem prima evaluare destul de tranşantă cu toţi coordonatorii de reformă, la nivelul premierului, într-o şedinţă dedicată, pe absorbţie, la 15 aprilie. Când avem execuţia pentru primele trei luni şi atunci putem să ştim fiecare cât a avut alocat”.

Adrian Câciu: Toată lumea mă întreabă de metroul de la Cluj, aş vrea să îl întrebe şi pe domnul primar. Prin septembrie o să merg şi eu la Cluj să văd dacă avem şantierul. PNRR nu ne aşteaptă, anul 2026 este după uşă.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a menționat că primește constant întrebări cu privire la proiectul metroului din Cluj și ar dori să discute și cu primarul în acest sens. El a subliniat că în luna septembrie intenționează să viziteze Clujul pentru a evalua progresul lucrărilor și dacă șantierul a fost demarat, deoarece timpul nu așteaptă, iar termenul limită din PNRR se apropie, iar anul 2026 este aproape.

,,Toată lumea mă întreabă de metroul de la Cluj, aş vrea să îl întrebe şi pe domnul primar”, a precizat Câciu.

,,Eu pot să vă spun că prin septembrie . Acum e o situaţie cu politica şi să nu se înţeleagă altfel. O să merg şi eu la Cluj să văd dacă avem şantierul, dacă s-au încceput lucrările. Ele trebuiau să înceapă. PNRR nu ne aşteaptă, anul 2026 este după uşă, vreau să vedem lucruri excepţionale la Cluj, îmi exprim încrederea că o să le vedem”, a mai arătat Adrian Câciu, conform romaniatv.net.