Infofinanciar > Info > Că e grevă, că sunt libere, zilele de 1-5 iunie se plătesc tuturor angajaților din Educație
Info

Că e grevă, că sunt libere, zilele de 1-5 iunie se plătesc tuturor angajaților din Educație

greva profesori Sursă foto Ziarul din Muscel
Foto: Ziarul de Muscel

O veste interesantă vine dinspre Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Sindicatele spun că zilele libere din perioada joi, 1 iunie – luni, 5 iunie (minivacanța de Rusalii) se acordă și sunt plătite pentru toți angajații din Învățământ, chiar dacă sunt în grevă sau nu.

Sindicatele spun că „fiind zile libere plătite, în care salariații nu prestează activitate, dar sunt remunerați, de acestea beneficiază toți salariații, prin efectul legii”.

Ce spun sindicaliștii

În nota sindicatelor putem citi: „Așa cum este definită greva, în Legea nr. 367/2022 (Legea Dialogului Social), aceasta presupune încetarea lucrului și se desfășoară în incinta unității; în consecință, în zilele în care nu se desfășoară activitate la sediul unității (zilele de repaus săptămânal, zilele libere plătite etc.) nu este îndeplinită condiția încetării lucrului și nici cea referitoare la prezența în incinta unității”.

Sindicatele mai spun că, la nivelul unităților de învățământ, s-ar exercita „presiuni asupra salariaților greviști, în sensul că nu vor beneficia de zilele libere plătite din perioada 1 iunie – 5 iunie 2023, dacă nu vor depune notificare de ieșire din grevă”.

Ce zile libere urmează

Următoarele zile libere vor fi pe 1 și 2 iunie 2023, care pică joi (Ziua Copilului) și vineri – „puntea” cu weekendul. Elevii trebuie să recupereze ziua de 2 iunie, declarată liberă de Guvern, până în 30 iunie, deși vacanța de vară 2023 începe pe 17 iunie. Pe 5 iunie, luni, este a doua zi de Rusalii, zi liberă prin Codul Muncii.

Sindicatele fac precizări și despre contractele individuale de muncă (CIM) care, începând cu 25 mai, se suspendă „din inițiativa angajatorului”, dată fiind ordonanța de urgență recentă a Guvernului nr. 42 care schimbă articolul 160 din Legea 367/2022. Detalii, mai jos.

”În ultimele ore am fost sesizați că, la nivelul unităților de învățământ, se exercită presiuni asupra salariaților greviști, în sensul că nu vor beneficia de zilele libere plătite din perioada 1 iunie – 5 iunie 2023, dacă nu vor depune notificare de ieșire din grevă.

Precizările sindicatelor

”În aceste condiții, facem următoarele precizări:

  • zilele libere plătite din 1 iunie și din 5 iunie (a doua zi de Rusalii) sunt acordate tuturor salariaților, conform art. 139 alin (1) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • ziua de 2 iunie este stabilită ca zi liberă potrivit art. 1 din H.G. nr. 1555/2022 și urmează a se recupera până la data de 30 iunie 2023;
  • fiind zile libere plătite, în care salariații nu prestează activitate, dar sunt remunerați, de acestea beneficiază toți salariații, prin efectul legii, indiferent dacă participă sau nu la grevă;
  • așa cum este definită greva, în Legea nr. 367/2022, aceasta presupune încetarea lucrului și se desfășoară în incinta unității; în consecință, în zilele în care nu se desfășoară activitate la sediul unității (zilele de repaus săptămânal, zilele libere plătite etc.) nu este îndeplinită condiția încetării lucrului și nici cea referitoare la prezența în incinta unității (…)

În concluzie, zilele libere plătite din perioada 01.06.2023 – 05.06.2023 trebuie acordate și plătite tuturor salariaților din unitățile de învățământ, neavând importanță dacă participă sau nu la grevă”, scriu sindicatele în adresă.